Pudding krówkowo- śmietankowy

Pewnie próbowaliście kiedyś tych sklepowych puddingów na wierzchu z bitą śmietaną. Ale te są robione w domu, naturalne bez chemii i konserwantów. Mocno karmelowe z nutą prawdziwej wanilii. 

 

 Składniki:

195g cukierków krówek
400g mleka
100g śmietanki kremówki 30%
1 jajko
40g brązowego cukru
25g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
300ml śmietany kremówki 30%
krówki posiekane do dekoracji

Przygotowanie:

Odlać 50 ml mleka i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną.
Cukierki krówki posiekać.
Mleko, śmietankę, posiekane krówki, jajko, brązowy cukier i cukier z wanilią podgrzać w garnku cały czas mieszając aż krówki całkowicie się rozpuszczą, prawie do zagotowania. Zdjąć z gazu i wlać mieszaninę mleka i mąki ziemniaczanej energicznie mieszając. Postawić ponownie na ogniu i gotować aż zacznie bulgotać. 
Pudding przelać do miseczek lub pucharków i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 
Śmietankę ubić z 1 łyżeczką cukru pudru. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki nałożyć na pudding. Na śmietanę dodać pokruszone krówki. Wstawić do lodówki do schłodzenia. 

*wpis powstał we współpracy ze sklepem pyszneeko.pl


Smacznego!!!

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!