Sernik baskijski

Sernik baskijski to bardzo kremowy sernik bez spodu. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu a smak i konsystencja przypomina lody waniliowe.
Składniki na śr. 20 cm:

500 g sera twarogowego

250 g sera śmietankowego Philadelphia

180 g cukru drobnego

1 cukier z wanilią Dr.Oetker

4 jaja

300 ml śmietany kremówki 36%

30 g mąki pszennej typ 450

szczypta soli

Dodatkowo:

1 łyżeczka cukru pudru

Polewa:

100 g czekolady gorzkiej

60 g śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Tortownicę lub rant cukierniczy zabezpieczyć i wywyższyć papierem do pieczenia na wysokość 10 cm. Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki.

Piekarnik nagrzać do 220*C góra- dół.

Sery przełożyć do miski, dodać cukier i cukier z wanilią Dr.Oetkera. Całość wymieszać rózgą do połączenia. Następnie dodawać po 1 jajku, kolejne dodać dopiero kiedy poprzednie zostanie rozmieszane z serem. Do masy serowej przesiać mąkę pszenną, wlać śmietankę i wymieszać do połączenia.

Masę serową przelać do formy i uderzyć nią kilka razy o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wierzch posypać cukrem pudrem, wtedy cukier się skarmelizuje i sprawi że utworzy się skorupka. Sernik piec w nagrzanym do 220*C góra- dół piekarniku przez 40-50 min aż wierzch będzie bardzo mocno przypieczony a środek przy poruszaniu formą będzie się trząsł.

Sernik baskijski wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie w temp. pokojowej do wystygnięcia a następnie schłodzić w lodówce przez noc.

Sernik wyjąć z formy dopiero po nocy w lodówce.

Śmietankę i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawałek sernika ułożyć na talerzu a następnie polać polewą.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam na IGTV pokazuję jak zrobić sernik
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze