Sernik baskijski
Sernik baskijski to bardzo kremowy sernik bez spodu. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu a smak i konsystencja przypomina lody waniliowe.
Składniki na śr. 20 cm:
500 g sera twarogowego
250 g sera śmietankowego Philadelphia
180 g cukru drobnego
1 cukier z wanilią Dr.Oetker
4 jaja
300 ml śmietany kremówki 36%
30 g mąki pszennej typ 450
szczypta soli
Dodatkowo:
1 łyżeczka cukru pudru
Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
60 g śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Tortownicę lub rant cukierniczy zabezpieczyć i wywyższyć papierem do pieczenia na wysokość 10 cm. Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki.
Piekarnik nagrzać do 220*C góra- dół.
Sery przełożyć do miski, dodać cukier i cukier z wanilią Dr.Oetkera. Całość wymieszać rózgą do połączenia. Następnie dodawać po 1 jajku, kolejne dodać dopiero kiedy poprzednie zostanie rozmieszane z serem. Do masy serowej przesiać mąkę pszenną, wlać śmietankę i wymieszać do połączenia.
Masę serową przelać do formy i uderzyć nią kilka razy o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wierzch posypać cukrem pudrem, wtedy cukier się skarmelizuje i sprawi że utworzy się skorupka. Sernik piec w nagrzanym do 220*C góra- dół piekarniku przez 40-50 min aż wierzch będzie bardzo mocno przypieczony a środek przy poruszaniu formą będzie się trząsł.
Sernik baskijski wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie w temp. pokojowej do wystygnięcia a następnie schłodzić w lodówce przez noc.
Sernik wyjąć z formy dopiero po nocy w lodówce.
Śmietankę i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawałek sernika ułożyć na talerzu a następnie polać polewą.
3 komentarze
Weronika
Czy może Pani podlinkować filmik z insagrama na którym widać jak przygotowuje Pani sernik
Ser twarogowy
Jaki ser twarogowy Pani używa?
Monika Molecka
Ser z Wielunia Mój ulubiony