Zapiekanka Gyros
Tak naprawdę zastanawiałam się jak to może smakować bo połączenie jest dość dziwne, ale powiem Wam, że było to naprawdę dobre! Choć nie wygląda specjalnie, ale wynagradza smakiem.
Składniki:
250g makaronu świderki
podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki przeprawy „gyros”
4 ogórki konserwowe
2 plastry papryki konserwowej
1 mała puszeczka kukurydzy
150g sera żółtego
Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
3 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w sporą kostkę i wymieszać z przeprawą gyros. Odstawić na 20 min.
Makaron ugotować al dente.
ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki sosu wymieszać. Kurczaka usmażyć na 2 łyżkach oleju, odsączyć na ręczniku papierowym. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Naczynie do zapiekania cienko posmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę makaronu polać ją 1/3 sosu i posypać 1/3 części sera.
Następnie ułożyć warstwę kurczaka, polać ją 1/3 sosu i posypać 1/3 sera
Ułożyć warstwę z warzyw i kukurydzy, polać ją pozostałym sosem i posypać serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temp 180 stopni.