Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym

Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym to danie z rodzaju tych „na dwa dni”. Takie obiady uwielbiam. Pulpety są delikatne i miękkie. Idealnie pasują do duszonych ziemniaków i buraczków. 

Składniki na 10 szt:

Pulpety:
500g mięsa mielonego drobiowego
1 jajko
1 łyżka pokrojonego drobno pora
1 czerstwa bułka
1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
2 szczypty pieprzu
1 marchewka
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżka kaszy manny
Sos pieczarkowy:
 250g pieczarek
kawałek pora
200ml śmietany kremówki+ 1/2 łyżki mąki
1/2 szkl mleka
2 łyżki soku z cytryny
pieprz
1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, pokrojonego drobno pora, sól, pieprz, suszony lubczyk, łyżkę kaszy manny. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do mięsa. Namoczoną bułkę dokładnie odcisnąć, rozdrobnić palcami i dodać do reszty. Całość dokładnie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę wraz z 1 łyżeczką soli. 
Kiedy woda będzie się gotowała, wilgotnymi dłońmi formujemy dość duże pulpety (powinno wyjść ich 10). Pulpety gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 min. 
Kiedy pulpety będą się gotowały przygotujemy sos pieczarkowy. 
Por kroimy w półksiężyce. Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy por. Smażymy około 2 min. Pieczarki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do pora. Smażymy do czasu aż oddadzą całą wodę.
Pieczarki zalewamy połową szklanki mleka. Czekamy aż się zagotują. Do 200 ml śmietanki dodajemy 1/2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do pieczarek, energicznie mieszając. Gotujemy przez około 3 min. Powinien powstać aksamitny sos. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy sok z cytryny. 
Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, możemy dodać wody w której gotowały się pulpety, aż powstanie sos który będzie idealny.
Ugotowane pulpety wkładamy do sosu, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami i buraczkami. 
*w przepisie użyte zostały produkty ze sklepu Kuchnie Świata

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!