Fit panna cotta z musem z mango i skórką cytrynową

Nie sądziłam, że panna cotta bez śmietanki i cukru może być tak dobra! Co więcej można ją jeść bez wyrzutów sumienia. Do tego bezkofeinowa herbata Rooibos Sunrise i jest pysznie
 

Składniki dla 4 osób:

450ml śmietanki kokosowej (u mnie z kremu kokosowego 200g +450ml wody
1 cytryna
1/2 laski wanilii
2 łyżeczki żelatyny (2 łyżeczki wody)
2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego
szczypta soli
Dodatkowo:

Przygotowanie:

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy śmietankę kokosową, dodajemy wdrążone nasiona wanilii i samą laskę. Cytrynę myjemy dokładnie a następnie sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i dodajemy do śmietanki, następnie syrop z agawy i szczyptę soli. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, wyciągami laskę wanilii i dodajemy napęczniałą żelatynę. Masę studzimy przez około 20 min a następnie przelewamy do szklaneczek przez gęste sitko lub gazę. Gdy masa przestygnie, wkładamy do lodówki. Gdy masa się zetnie, wyciągami szklanki z lodówki. Aby wyciągnąć panna cottę ze szklanek, do dużej miski wlewamy gorącą wodę, zanurzamy filiżanki i szybkim ruchem wykładamy na talerzyk. Polewamy musem z mango i gotowe. 

*w przepisie użyto produkty ze sklepu Kuchnie Świata

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!