Risotto z cukinią i kurczakiem
Ryż z warzywami i kurczakiem otulony kremowym sosem. Risotto z cukinią i kurczakiem najlepiej smakuje świeżo zrobione.
Składniki:
250 g ryżu Arborio
3 łyżki oliwy
ok 1,2 l bulionu warzywnego
2 łyżki masła
1 mała cebula
1 młoda cukinia
300 g fileta z kurczaka
1/2 papryki czerwonej
1/4 szkl białego wina wytrawnego
50 g tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać solą i pieprzem. Cukinię i paprykę umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na jednej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać kurczaka i smażyć z każdej strony aż zacznie się rumienić. Zdjąć z patelni i odstawić na bok.
W garnku roztopić 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać ryż i wymieszać, smażyć 2-3 minuty a następnie wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać do wchłonięcia płynu i dodać następną porcję bulionu i tak aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki. W połowie dodać warzywa cukinię i paprykę, podsmażonego kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć z gazu. Pod koniec dodać łyżkę masła i starty parmezan. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Risotto z cukinią i kurczakiem podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!!!
![Risotto z cukinią i kurczakiem Risotto z cukinią i kurczakiem](https://1.bp.blogspot.com/-H-m9NMXa86U/XUrKd-v8HzI/AAAAAAAALy4/x1iSc9t4u1YM3mkZ8iok0DbUI3h7nhSqwCLcBGAs/s640/8FCF3A20-6263-43F0-AC64-B043134468AF.jpeg)
![Risotto z cukinią i kurczakiem Risotto z cukinią i kurczakiem](https://1.bp.blogspot.com/-y8kw50jIXVg/XUrJR4vSmcI/AAAAAAAALyw/dbOYi0Iuf14XIGKqhNJVVqLfRULQ_vCfgCLcBGAs/s640/FEACC504-F7EA-4CDA-8C13-770BB3578CAC.jpeg)