Ryż na mleku z rabarbarem i truskawkami

Ryż na mleku z rabarbarem i truskawkami jest niezwykle kremowy i aksamitny. Podany z konfiturą truskawkowo-rabarbarową jest przepyszną propozycją na deser lub śniadanie.

Składniki dla 3 osób:

Ryż na mleku:
500ml mleka
100g ryżu o okrągłych ziarnach (np. Arborio)
25g masła
20g cukru
szczypta soli
Truskawki z rabarbarem:
100 g świeżego rabarbaru
100 g świeżego truskawek
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Truskawki i rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu mieszając aż owoce zaczną puszczać sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszać 2 łyżkami zimnej wody i wlać do gorących owoców. Wymieszać energicznie. Zagotować i zdjąć z ognia.

Mleko, masło, cukier i szczyptę soli podgrzać w osobnym garnku z nieprzywierającą powłoką. Zagotować i wsypać ryż. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i gotować przez 25-30 min, od czasu do czasu mieszając aby ryż się nie przypalił. Ryż powinien mieć kremową konsystencję i przy przegryzaniu powinien być miękki.
Gotowy ryż przełożyć do miseczek i podawać z konfiturą truskawkowo- rabarbarową. Udekorować listkami mięty. Podawać zaraz po przygotowaniu.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA  

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!