Bagietki jogurtowe
Bagietki jogurtowe niezwykle pyszne, miękkie, z cienką i chrupiącą skórką. Dzięki temu, że na dno piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą- pieką się w parze i dzięki temu mają cienką i chrupiącą skórkę. Uwielbiam ten sposób pieczenia pieczywa.
Składniki na 3 szt:
175 ml wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej typ 550
200 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Ciasto najlepiej przygotować wieczorem i schować przykryte folią spożywczą do lodówki ale również można zrobić na świeżo i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Do misy miksera wlać wodę, nie musi być ciepła. Dodać drożdże cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę, jogurt, sól. Wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia rano wyjąć ciasto na blat posypany mąką i podzielić na 3 równe części. Każda część powinna mieć ok 420 g, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min aby ciasto się ogrzało. Po tym czasie uformować bagietki. W tym celu należy uformować długi i przy końcach wrzecionowaty kształt spłaszczając końce.
Tak uformowane bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 40 minut (w przypadku robienia ciasta na świeżo wystarczy 30 min).
Piekarnik nagrzać do 230*C góra-dół. Do niewielkiego żaroodpornego naczynia wlać 250 ml wody i wstawić je na dno piekarnika. Wyrośnięte bagietki posypać mąką, naciąć skośnie ok 4 razy ostrym nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika razem z naczyniem z wodą. Piec 25-30 minut, natomiast po 20 min otworzyć na chwilę drzwi aby uszła para. Zamknąć drzwi piekarnika i dokończyć pieczenie. Bagietki studzić na kratce.
7 komentarzy
Bea
Dzień dobry,
Robię właśnie w opcji pieczenie tego samego dnia i po wyrośnięciu wyszło mi 860 g ciasta czyli 2 bagietki, a ciasto podwoiło swoją objętość
Monika Molecka
Proszę postępować tak jak w przepisie nie zważając na wagę.
MartaR
Pierwszy raz robiłam bagietki. Przepis rewelacja! Wyszły idealne! Dziękuję za ten przepis. ?
Oliwia
Witam, czy można zamienić mąkę z przepisu na chlebowa typ 750 lub dodać ją w części? Jakie wówczas radziłaby Pani proporcje maki? Pozdrawiam
Monika Molecka
Witam,
nie testuję różnych proporcji oraz rodzajów mąk więc ciężko mi powiedzieć jakiej konsystencji będzie ciasto
Barbara
Wyszły wspaniałe, Ciasto zrobiłam wczoraj. Dziś piekłam. Dodałam trochę mąki pszennej pełnoziarnistej (zamiast pszennej). Będę wracać do tych bagietek. Dziękuję.
Monika Molecka
Bardzo serdecznie dziękuję 🙂