Grzanki z camembertem
Grzanki z camembertem to idealna przekąska na imprezę. Chrupiąca grzanka z serkiem pleśniowym camembert i słodką konfiturą z borówki leśnej. Grzanki z camembertem to wyśmienite połączenie smaków. Myślę, że szybko zniknie ze stołu na każdej imprezie.
Składniki:
1 bagietka
1 podłużny ser camembert
6 łyżek konfitury z borówki leśnej lub żurawiny
2 łyżka masła
Dodatkowo:
świeży tymianek lub oregano
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.
Bagietkę pokroić na 0,5 cm kanapeczki. Kanapki bardzo cienko posmarować masłem, ułożyć camembert pokrojony w 1 cm plastry.
Kanapki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec ok 6 min. Nie piec dłużej ponieważ grzanki się wysuszą.
Po wyjęciu na każdą grzankę ułożyć po pół łyżeczki konfitury z borówki leśnej lub żurawiny i udekorować świeżym tymiankiem lub oregano.