Sałatka z jajkiem i sosem jogurtowo – ziołowym

Zbliża się Wielkanoc, co za tym idzie pisanki które będziemy nieść do święcenia. Zawsze zastanawiam się do czego użyć jajka które poświęcimy. Daję do żurku i oczywiście do sałatki. W połączeniu z sosem jogurtowo- ziołowym jest idealne danie na wielkanocny stół.

 

 Składniki dla 4 osób:

 1/2 opakowania mieszanki sałat
1/2 opakowania roszponki
4 jajka
6 rzodkiewek
1/2 brokułu 
1 czerwona cebula
czarnuszka
Sos jogurtowo ziołowy:
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól himalajska
pieprz
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł powinien być al dente. Odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo i dzielimy na ósemki. 
Na półmisku układamy sałatę i roszpunkę, na niej pokrojone rzodkiewki, brokuły, jajka. Cebulę kroimy w cienkie krązki i również układamy na wierzchu. Całość posypujemy czarnuszką.
Składniki na sos dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatę. Najlepiej polać 15 min przed podaniem.
„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”


Smacznego!!!

Przy świątecznym stole

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!