Serowe stixy
Serowe stixy to nic innego jak ciasto na pizzę posypane dużą ilością różnego gatunku serów pokrojone na cienkie paski i podawane z sosami. Jest to fajna przekąska na spotkanie ze znajomymi.
Składniki:
Ciasto:
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej najlepiej typ 550
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
50 g masła
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
50 g sera żółtego typu gouda
50 g mozzarelli w kostce
50 g sera cheddar
2 łyżki parmezanu
Sos pietruszkowy:
2 ząbki czosnku
40 g świeżej natki pietruszki (tylko liście)
60 ml oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Masło roztopić, dodać do niego suszone zioła i odstawić. Wszystkie sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wyrabiać ciasto za pomocą haków do wyrabiania lub rękami. Wyrabiać przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i rozciągnąć palcami na większy prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Ciasto przełożyć na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wcześniej roztopionym masłem z przyprawami. Całość posypać obficie serami.
Piec w 200*C góra-dół przez ok 15-20 min aż sery się przypieką. Serowy placek pociąć nożem do pizzy na cienkie 1-2 cm paski. Podawać z sosem pietruszkowym.
Sos: Natkę pietruszki posiekać, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i odstawić na 15 min.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Jeden komentarz
Kasia
Dzień dobry,
czy ciasto można zrobić np. dzień wcześniej i zostawić surowe w lodówce? Jak wtedy je przechowywać i kiedy wyciągnąć z lodówki przed wałkowaniem?