Serowe stixy

Serowe stixy to nic innego jak ciasto na pizzę posypane dużą ilością różnego gatunku serów pokrojone na cienkie paski i podawane z sosami. Jest to fajna przekąska na spotkanie ze znajomymi.
Składniki:

Ciasto:

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

150 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki cukru

250 g mąki pszennej najlepiej typ 550

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

50 g masła

1 łyżeczka suszonej bazylii

1/2 łyżeczki suszonego oregano

50 g sera żółtego typu gouda

50 g mozzarelli w kostce

50 g sera cheddar

2 łyżki parmezanu

Sos pietruszkowy:

2 ząbki czosnku

40 g świeżej natki pietruszki (tylko liście)

60 ml oliwy z oliwek

½ łyżeczki soli

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Masło roztopić, dodać do niego suszone zioła i odstawić. Wszystkie sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wyrabiać ciasto za pomocą haków do wyrabiania lub rękami. Wyrabiać przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i rozciągnąć palcami na większy prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Ciasto przełożyć na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wcześniej roztopionym masłem z przyprawami. Całość posypać obficie serami.

Piec w 200*C góra-dół przez ok 15-20 min aż sery się przypieką. Serowy placek pociąć nożem do pizzy na cienkie 1-2 cm paski. Podawać z sosem pietruszkowym.

Sos: Natkę pietruszki posiekać, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i odstawić na 15 min.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Kasia

    Dzień dobry,
    czy ciasto można zrobić np. dzień wcześniej i zostawić surowe w lodówce? Jak wtedy je przechowywać i kiedy wyciągnąć z lodówki przed wałkowaniem?