Torcik potrójnie owocowy
Torcik potrójnie owocowy to musowy torcik o smaku owoców leśnych na biszkopcie kakaowym. Lekkie warstwy musów idealnie puszyste i orzeźwiające.
Składniki na śr. 19- 20 cm:
Biszkopt:
2 jajka
45 g cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
45 g mąki pszennej 450
Nasączenie:
50 ml mleka
1 łyżeczka kakao rozpuszczalnego
Mus jagodowy:
170 g jagód leśnych mrożonych lub świeżych (należy przygotować 75 ml puree)
250 ml śmietanki kremówki 30%
150 g białej czekolady
2 płaskie łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
Mus malinowy:
180 g malin mrożonych lub świeżych (należy przygotować 75 ml puree)
250 ml śmietanki kremówki 30%
150 g białej czekolady
2 płaskie łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
Mus truskawkowy:
170 g truskawek mrożonych lub świeżych (należy przygotować 75 ml puree)
250 ml śmietanki kremówki 30%
150 g białej czekolady
2 płaskie łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
borówki do dekoracji
jadalne bratki
Przygotowanie:
Puree owocowe: W pierwszej kolejności należy przygotować puree owocowe. Wszystkie 3 smaki należy przygotować w ten sam sposób.
W garnku podgrzewać owoce aż zaczną się rozpadać. Całość zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko. Ma to na celu, pozbycie się pestek.
Każdego puree będzie potrzebne po 75 ml.
Biszkopt: Formę o śr. 19-20 cm wyłożyć folią aluminiowa lub papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Mleko podgrzać i dodać kakao rozpuszczalne. Odstawić do wystudzenia.
Jajka ubić razem z cukrem na jasną i puszystą masę, trwa to około 10 min. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę przelać do formy o śr. 19-20 cm. Biszkopt piec ok 17- 20 min do suchego patyczka.
Upieczony, wystudzony biszkopt wyjąć z formy i ułożyć na paterze górą do dołu (wtedy będzie równy). Założyć obręcz i folię rantową, wtedy mus nie będzie poszarpany przy zdejmowaniu. Biszkopt nasączyć mlekiem kakaowym (nie dodawać całego nasączenia).
Musy owocowe: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min do napęcznienia. Białą czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka, dodać 100 ml śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Nie podgrzewać zbyt długo aby czekolada nie zważyła się. Do jeszcze ciepłej czekolady dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Jeśli żelatyna nie rozpuści się do końca można jeszcze podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać puree owocowe i wymieszać. Całość przestudzić, może być letnie.
Resztę śmietany (150 ml) ubić, nie na całkiem sztywno. Do ubitej śmietanki dodać rozpuszczoną czekoladę z żelatyną i puree owocowym, wymieszać szpatułką do połączenia. Tak przygotowany mus wylać na biszkopt i wstawić do lodówki na 30 min aż całkowicie stężeje.
Z każdym kolejnym musem postępować tak samo. Torcik zostawić na całą noc do stężenia.
Zdjąć obręcz i folię rantową. Całość udekorować borówkami i jadalnymi bratkami.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten torcik
17 komentarzy
Sylwia
Witam,
Czy zelaztyne mozna zastapić galaretka? w jakich proporcjach to zrobic?
Monika Molecka
Nie można w tym przypadku
Sylwia
Witam,
Czy zelaztyne mozna zastapić galaretka? w jakich proporcjach?
Justyna
Witam, czy jagody można zastąpić jeżynami?
Monika Molecka
Tak można
Monika Molecka
Nie można w tym przypadku
Paula
Dlaczego jedna z warstw jest biała? Czy owoce nie powinny jej zabarwić ?
Ilona
To nie jest biała warstwa, truskawki dają taki „słaby” kolor.
Monika Molecka
Ostatnia warstwa jest truskawkowa, truskawki dają blady odcień różu.
Patrycja
Torcik wygląda bardzo ładnie. Na urodziny córki miałam zrobić tort z motywem bajki Bluey, jednak ustąpi on miejsce temu 😀 Mam nadzieję, że córkę zadowolą babeczki Bluey 😀
Sylwia
Coś pięknego 😀 a jaki jest cel robienia ilości nasączenia z przepisu, jeśli potem jest napisane, by nie dodawać całego…? Tzn. ile go zatem dodać…? W życiu nie piekłam biszkoptu, stąd drążenie tematu 😀
Karolina
Pani Moniko – czy dla tego tortu ganache byłby ok?
Irena
Ta jasna warstwa to z których owoców zrobiona?
Beata
truskawki, zgodnie z kolejnością wymienionych musów w przepisie
Przygaga
Wygląda przepięknie i smakowicie 😋
Jola
Najjaśniejsza warstwa jest z malin
Beata
Ten najjaśniejszy mus to mus truskawkowy. Przetestowałam na żywo, tort już się chłodzi w lodówce.