Sałatka z rukolą, serem blue, gruszką i sosem miodowo-musztardowym
Uwielbiam połączenie słodko- kwaśne z wyrazistym serem pleśniowym więc ta sałatka często gości u mnie na stole.
Składniki:
150 g rukoli
1 gruszka
1 ser pleśniowy Srebrzysty Lazur
garść orzechów włoskich
Składniki na dressing:
4 czubate łyżeczki musztardy dijon lub sarepskiej
3 łyżeczki miodu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rukolę opłukać i wysuszyć. Gruszkę obrać pozbywając się gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Ser pokroić w większą kostkę i wszytko ułożyć na półmisku wyłożonym rukolą. Orzechy lekko posiekać i podprażyć na suchej patelni.
2 komentarze
pysznie czy przepysznie
O tak jest naprawdę pyszna choć mój mąż za nią nie przepada?
Katarzyna
taka prosta i z pewnością bardzo smaczna 🙂