Sałatka z rukolą, serem blue, gruszką i sosem miodowo-musztardowym

Uwielbiam połączenie słodko- kwaśne z wyrazistym serem pleśniowym więc ta sałatka często gości u mnie na stole. 

 Składniki:

150 g rukoli
1 gruszka
1 ser pleśniowy Srebrzysty Lazur
garść orzechów włoskich

Składniki na dressing:

4 czubate łyżeczki musztardy dijon lub sarepskiej
3 łyżeczki miodu 

2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny 

 sól, pieprz

Przygotowanie:

Rukolę opłukać i wysuszyć. Gruszkę obrać pozbywając się gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Ser pokroić w większą kostkę i wszytko ułożyć na półmisku wyłożonym rukolą. Orzechy lekko posiekać i podprażyć na suchej patelni. 

Olej, wodę i sok z cytryny dobrze wymieszać, po czym dodać musztardę i miód, doprawiając sola i pieprzem. Bardzo dobrze wymieszać aż do połączenia się wszystkich składników. 
Sałatkę polać dressingiem tuż przed podaniem. 

 Smacznego!

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze