Schab pieczony w rękawie
Schab pieczony w rękawie jest niezwykle soczysty i kruchy. Dzięki temu że leży całą noc w lodówce w przyprawach jest aromatyczny i idealnie nadaje się na świąteczny obiad. Pieczony w rękawie do pieczenia nie jest wysuszony.
Składniki:
1 kg schabu w całości
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 łyżeczki soli
pieprz
Przygotowanie:
Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nie usuwać żadnych włókien jest to dodatkowa ochrona przed wysuszeniem mięsa.
W misce wymieszać olej i wszystkie przyprawy. Natrzeć nimi mięso, dokładnie z każdej strony.
Mięso przełożyć do miski, szczelnie owinąć ją folią i wstawić do lodówki na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół (bez termoobiegu).
Rękaw do pieczenia ponakłuwać szpikulcem i włożyć do niego mięso. Zawiązać z dwóch stron jak cukierek. Zawinięte mięso ułożyć w naczyniu i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez 1,5 godz.
Po wyjęciu odczekać aż soki w środku przestaną się gotować i kroić w plastry. Schab pieczony w rękawie świetnie smakuje na zimno jako wędlina na kanapki.
Smacznego!!!