Gwiazda makowa
Gwiazda makowa to niezwykle wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe przekładane warstwą makową. Robi ogromne wrażenie na stole.
Składniki na 1 szt:
10 g suszonych drożdży
50 ml ciepłej wody
60 g cukru
200 ml mleka
2 jajka
500 g mąki pszennej typ 550
szczypta soli
120 g miękkiego masła
Masa makowa:
250 g mielonego suchego maku
500 ml gorącej wody
50 g cukru
2 łyżki miodu
1 cukier z wanilią (14 g)
1/2 łyżki gorzkiego kakao
1/2 łyżki mąki pszennej (gdyby masa była zbyt luźna)
50 g dżemu
1 łyżeczka aromatu migdałowego
30 g orzechów włoskich, posiekanych
20 g kandyzowanej skórki z pomarańczowej
Dodatkowo:
1 jajko+ 1 łyżka mleka+ 1/2 łyżeczki oleju
Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać w letniej wodzie, dodać 1 łyżkę cukru i odstawić na 10 min. Do misy miksera dodać letnie mleko, rozczyn drożdżowy, mąkę pszenną, jajka, resztę cukru, sól i wyrabiać ciasto około 10 min. Po tym czasie dodawać po kawałku miękkie masło. Kiedy całe masło zostanie wrobione miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 1-2 godz do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Mak zalać gorącą wodą i chwilę pogotować aż cała woda się wchłonie. Do maku dodać pozostałe składniki i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać 1/2 łyżki mąki pszennej.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na okrąg o grubości 1 cm ( gwiazda powinna zmieścić się na dużej blaszce piekarnikowej). Pierwszy płat ciasta ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć 4 łyżki masy makowej i rozsmarować na całej powierzchni, następnie ponownie ułożyć płat ciasta, masę makową, ciasto, masę makową i ostatnią warstwę ciasta. Na środku ciasta odcisnąć małą miseczkę.
Ciasto pokroić na 16 części, nie docinając go do samego środka (pozostawić środek bez nacinania). Każdy kawałek okręcić 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek okręcić 2 razy w prawo, drugi obok 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 170*C góra- dół. Wyrośnięta gwiazdę makową posmarować wymieszanym jajkiem a mlekiem i olejem i piec ok 30 min.
Jeden komentarz
Zuza
Uwielbiam tę gwiazdę drożdżową! W tym roku piekłam ją już 3 razy 😀 Jest przepyszna i wszyscy są zawsze pod wrażeniem 🙂