Gwiazda makowa

Gwiazda makowa to niezwykle wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe przekładane warstwą makową. Robi ogromne wrażenie na stole.
Składniki na 1 szt:

10 g suszonych drożdży

50 ml ciepłej wody

60 g cukru

200 ml mleka

2 jajka

500 g mąki pszennej typ 550

szczypta soli

120 g miękkiego masła

Masa makowa:

250 g mielonego suchego maku

500 ml gorącej wody

50 g cukru

2 łyżki miodu

1 cukier z wanilią (14 g)

1/2 łyżki gorzkiego kakao

1/2 łyżki mąki pszennej (gdyby masa była zbyt luźna)

50 g dżemu

1 łyżeczka aromatu migdałowego

30 g orzechów włoskich, posiekanych

20 g kandyzowanej skórki z pomarańczowej

Dodatkowo:

1 jajko+ 1 łyżka mleka+ 1/2 łyżeczki oleju

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać w letniej wodzie, dodać 1 łyżkę cukru i odstawić na 10 min. Do misy miksera dodać letnie mleko, rozczyn drożdżowy, mąkę pszenną, jajka, resztę cukru, sól i wyrabiać ciasto około 10 min. Po tym czasie dodawać po kawałku miękkie masło. Kiedy całe masło zostanie wrobione miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 1-2 godz do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.

Mak zalać gorącą wodą i chwilę pogotować aż cała woda się wchłonie. Do maku dodać pozostałe składniki i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać 1/2 łyżki mąki pszennej.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na okrąg o grubości 1 cm ( gwiazda powinna zmieścić się na dużej blaszce piekarnikowej). Pierwszy płat ciasta ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć 4 łyżki masy makowej i rozsmarować na całej powierzchni, następnie ponownie ułożyć płat ciasta, masę makową, ciasto, masę makową i ostatnią warstwę ciasta. Na środku ciasta odcisnąć małą miseczkę.

Ciasto pokroić na 16 części, nie docinając go do samego środka (pozostawić środek bez nacinania). Każdy kawałek okręcić 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek okręcić 2 razy w prawo, drugi obok 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 170*C góra- dół. Wyrośnięta gwiazdę makową posmarować wymieszanym jajkiem a mlekiem i olejem i piec ok 30 min.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego  NSTAGRAMA tam na IGTV pokazuję jak zrobić gwiazdę makową.
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Zuza

    Uwielbiam tę gwiazdę drożdżową! W tym roku piekłam ją już 3 razy 😀 Jest przepyszna i wszyscy są zawsze pod wrażeniem 🙂