![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2023/01/DSC_0491-1140x1710.jpg)
Sernik z kakaową kruszonką i frużeliną wiśniową
Sernik z kakaową kruszonką i frużeliną wiśniową to ciasto, który znika tak szybko bo każdy prosi o dokładkę. Kakaowy spód i kruszonka z tego samego ciasta ma maślany posmak a masa serowa jest niezwykle kremowa. Całość przełamuje słodko- kwaśna frużelina z wiśni.
Składniki na formę 21×30 cm lub okrągłą o śr. 24 cm:
Ciasto:
180 g masła
300 g mąki pszennej 450
120 g cukru
1 cukier wanilinowy (ok 16 g)
35 g kakao gorzkiego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
100 g miękkiego masła
130 g cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
500 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
250 g jogurtu naturalnego 3% tłuszczu
35 g proszku budyniu waniliowego
3 jajka L
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Frużelina wiśniowa:
250 g wiśni mrożonych
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1, 5 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz proszek do pieczenia wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, jajko i całość posiekać nożem a następnie zagnieść szybko rękami aby powstało jednolite ciasto. Można to zrobić również w Thermomixie lub malakserze.
Ciasto podzielić na dwie części z czego jedna powinna być większa. Większą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na bardzo cienki płat nieco większy niż wymiar formy. Odkleić górną część papieru i obracając papier przenieść ciasto na formę. Odkleić papier i wylepić ciastem formę wraz z bokami. Resztę ciasta odciąć i dodać do tej drugiej części z której powstanie kruszonka. formę z ciastem włożyć do lodówki na 20 min.
Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Cukier nie musi się całkowicie rozpuścić. Do masła dodać ser, jogurt, jajka, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i całość zmiksować tylko do połączenia.
Masę serową wylać na schłodzony spód i wyrównać. Na masę serową układać kawałki pozostałego ciasta kakaowego.
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 175*C góra- dół piekarnika i piec ok 50- 60 min. Jeśli sernik zacznie się mocno przypiekać należy przykryć go arkuszem papieru do pieczenia.
Upieczony sernik wystudzić.
Wiśnie z cukrem i sokiem z cytryny gotować aż puszczą sok, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i chwilę jeszcze gotować aż zgęstnieje.
Wystudzoną frużelinę wyłożyć na sernik.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten sernik.
![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2023/01/DSC_0121-75x75.jpg)
![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0074-75x75.jpg)
Jeden komentarz
Angelika Orłowska
Przepyszne ciasto, napewno nie raz zagości na moim stole. Polecam