Sernik z kakaową kruszonką i frużeliną wiśniową
Sernik z kakaową kruszonką i frużeliną wiśniową to ciasto, który znika tak szybko bo każdy prosi o dokładkę. Kakaowy spód i kruszonka z tego samego ciasta ma maślany posmak a masa serowa jest niezwykle kremowa. Całość przełamuje słodko- kwaśna frużelina z wiśni.
Składniki na formę 21×30 cm lub okrągłą o śr. 24 cm:
Ciasto:
180 g masła
300 g mąki pszennej 450
120 g cukru
1 cukier wanilinowy (ok 16 g)
35 g kakao gorzkiego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
100 g miękkiego masła
130 g cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
500 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
250 g jogurtu naturalnego 3% tłuszczu
35 g proszku budyniu waniliowego
3 jajka L
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Frużelina wiśniowa:
250 g wiśni mrożonych
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1, 5 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz proszek do pieczenia wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, jajko i całość posiekać nożem a następnie zagnieść szybko rękami aby powstało jednolite ciasto. Można to zrobić również w Thermomixie lub malakserze.
Ciasto podzielić na dwie części z czego jedna powinna być większa. Większą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na bardzo cienki płat nieco większy niż wymiar formy. Odkleić górną część papieru i obracając papier przenieść ciasto na formę. Odkleić papier i wylepić ciastem formę wraz z bokami. Resztę ciasta odciąć i dodać do tej drugiej części z której powstanie kruszonka. formę z ciastem włożyć do lodówki na 20 min.
Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Cukier nie musi się całkowicie rozpuścić. Do masła dodać ser, jogurt, jajka, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i całość zmiksować tylko do połączenia.
Masę serową wylać na schłodzony spód i wyrównać. Na masę serową układać kawałki pozostałego ciasta kakaowego.
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 175*C góra- dół piekarnika i piec ok 50- 60 min. Jeśli sernik zacznie się mocno przypiekać należy przykryć go arkuszem papieru do pieczenia.
Upieczony sernik wystudzić.
Wiśnie z cukrem i sokiem z cytryny gotować aż puszczą sok, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i chwilę jeszcze gotować aż zgęstnieje.
Wystudzoną frużelinę wyłożyć na sernik.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten sernik.
Jeden komentarz
Angelika Orłowska
Przepyszne ciasto, napewno nie raz zagości na moim stole. Polecam