Ciasto Snikers
Ciasto Snikers to przepyszne ciasto składające się z blatów miodowych, jednej warstwy kremu budyniowego i jednaj warstwy masy krówkowej. Mogłoby się zdawać, że jest to słodkie ciasto ale tak nie jest. Smak jest wyważony a samo ciasto po kilku dniach leżakowania rozpływa się w ustach.
Składniki na formę o wym.: 24×35 cm
Blaty:
600 g mąki pszennej typ 450
200 g masła
120 g cukru
2 żółtka
2 jajka
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%
3 łyżki miodu naturalnego
1 łyżka octu+ 2 łyżeczki sody
Warstwa z orzechów:
300 g orzechów włoskich
100 g cukru
120 g masła
2 łyżki miodu
Krem budyniowy:
500 ml mleka 3,2%
120 g cukru
1 op cukru wanilinowego
2 op budyniu śmietanowego bez cukru (proszek)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła 82%
Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej Gostyń
Przygotowanie:
Warstwa orzechowa: Orzechy posiekać drobniej ale niezbyt drobno. Do garnka włożyć masło, cukier, miód i orzechy. Ustawić garnek na średnim ogniu i chwilę pogotować, ok 5 min. Masę odstawić do wystudzenia.
Placki miodowe: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone drobniej masło, cukier, żółtka, jajka, śmietanę i miód. Zacząć siekać nożem aż zacznie powstawać kruszonka. Sodę wymieszać z octem i niemalże natychmiast (zacznie się pienić) wylać na kruszonkę. Zagnieść na jednolite ciasto rękami. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części, najlepiej użyć wagi kuchennej.
Piekarnik nagrzać do 170*C góra-dół. Formę o wym: 24×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć pierwszą część ciasta. Wyrównać i piec ok 10-12 min aż się zarumieni. Z drugą porcją ciasta postąpić tak samo. Przy trzeciej warstwie na wyklejony surowy spód wyłożyć warstwę orzechów, wyrównać. Warstwę orzechową piec dłużej ok 15-20 min. Gotowe blaty przestudzić.
Krem budyniowy: 400 ml mleka wlać do garnka dodać cukier, cukier wanilinowy i zagotować. 100 ml mleka wlać do kubka, dodać 2 opakowania budyniu śmietankowego, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać zawartość kubka i mieszać energicznie do momentu aż powstanie gęsty budyń. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia.
Masło wyjąć wcześniej z lodówki aby nabrało temp pokojowej. W momencie kiedy budyń i masło będą tej samej temperatury można zacząć robić krem Jest to bardzo ważne w przeciwnym razie krem się zważy. Masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę, trwa to ok 10 min. Do masła dodawać budyń, łyżka po łyżce cały czas miksując. Krem powinien być puszysty beż żadnych grudek.
Składanie ciasta: na podkładzie do ciasta ułożyć pierwszy blat, wyłożyć krem budyniowy, przykryć kolejnym blatem, posmarować masą kajmakową, ułożyć ostatni blat z orzechami. Ciasto można składać w blaszce lub na podkładzie. Złożone ciasto włożyć do lodówki i kroić dopiero na następny dzień. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
6 komentarzy
Karolina
Pani Moniko, ile czasu ciasto potrzebuje, zeby sie „przegryzc” przed podaniem? Czy dwa dni wystarczaa?
Monika Molecka
Tak, wystarczą 🙂
Monika
Jako, że nie przepadam za orzechami włoskimi, to wybieram wersję snickersa bez orzechów 😀 ale moi domownicy wolą tę odsłonę, więc idę na kompromisy 😛
Monika Molecka
Najważniejsze to się dogadać 🙂
Danka
Przepyszne! Wszyscy zachwyceni
Mikrobek
Można też dodać inne orzechy ziemne nerkowym lub laskowe