Cynamonowe rollsy

Cynamonowe rollsy tak obłędnie pachną, że nie da się nie zjeść jeszcze gorącego z blachy ! Zapach cynamonu roznosi się po całej kuchni. Puszyste ciasto i aromatyczny cynamon to idealne połączenie.
Składniki na 12 szt:

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej typ 550 lub 650

210 ml mleka

30 g świeżych drożdży

40 g cukru

1 łyżka cukru z wanilią

100 g miękkiego masła

2 jajka

szczypta soli 

Nadzienie:

70 g miękkiego masła

130 g cukru trzcinowego

2 łyżeczki cynamonu

Krem:

100 g miękkiego masła

100 g serka śmietankowego typu Philadelphia lub Twój Smak

100 g cukru pudru

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić  na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna, że drożdże są świeże, a mleko nie jest za gorące to nie musisz robić rozczynu).

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajka, cukier z wanilią, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto zacząć wyrabiać i dopiero dodawać masło w całych kawałkach. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godz. (musi podwoić swoją objętość).

Miękkie masło wymieszać z cukrem trzcinowym i cynamonem. 

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt prostokąta (30×45). Na całej powierzchni rozsmarować masło xz cynamonem i cukrem. Ciasto zwinąć jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Na samym końcu dokładnie zlepić łączenie rolady i pokroić na 3-4 cm plastry najlepiej za pomocą nitki. Gotowe bułeczki układać na blaszce lub w naczyniu wysmarowanym masłem w odstępach ponieważ jeszcze sporo urosną.

Rollsy przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Włożyć do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec ok 25-30 min. Studzić na kratce.

Aby przygotować śmietankowy krem, masło i serek należy wyjąć wcześniej z lodówki aby nabrały temp pokojowej. 

Do miski włożyć masło i serek i ubijać mikserem około 5 min (ważne aby były w temp pokojowej ponieważ w przeciwnym razie krem może się zważyć). Do kremu dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować. 

Przestudzone rolls posmarować kremem. 

 

 


 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Anna_W

    Dziś upiekłam bułeczki wg Pani przepisu: są przepyszne! ciasto jest idealnie puszyste, optymalnie słodkie i pachnące cynamonem. Od dziś będą moim ulubionym pomysłem na coś słodkiego do kawki :). Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam, Anna.