Mus kawowy

Mus kawowy jest to deser na bazie białej czekolady z dodatkiem kawy instant. Niezwykle delikatną i puszystą konsystencję zawdzięczamy ubitym białkom i śmietanie. 
Polecam podawać w małych kieliszkach bo jest to dość syty i jednak słodki deser. 
Składniki na 8-10 pucharków po 120 ml:

250 g białej czekolady

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso 

100 ml mleka

250 ml śmietanki kremówki 30%

2 białka

Dodatkowo:

50 g białej czekolady

odrobiną kawy mielonej

kilka orzechów laskowych prażonych, do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka należy sparzyć wrzątkiem i wybić białka. 

Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, dodać mleko oraz 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Rozpuścić na małym ogniu a następnie wystudzić. 

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Białka również ubić na sztywno. 

Do przestudzonej czekolady z kawą dodać połowę ubitej śmietanki i połowę ubitych białek. Bardzo delikatnie wymieszać masę aby nie naruszyć struktury ubitych białek i śmietany. Dodać drugą połowę śmietany i białek i czynność mieszania powtórzyć bardzo delikatnie.

Mus kawowy przełożyć do pucharków, wyrównać i schłodzić w lodówce. 

Białą czekoladę rozpuścić, przełożyć do woreczka, odciąć minimalnie róg i wyciskać okręgi na papierze do pieczenia. Od razu posypać odrobiną mielonej kawy i włożyć do lodówki do stężenia. 

Mus kawowy udekorować połówkami orzeszków laskowych i ułożyć krążki z białej czekolady. Mus kawowy smakuje najlepiej kiedy zostanie wyjęty z lodówki wcześniej i nabierze temperatury pokojowej. 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten deser

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz