Kołacz z cukrem i cynamonem

Kołacz, trdelnik, kurtosz takie nazwy ma ten rodzaj pieczywa które pochodzi z Węgier. Często możemy zakupić na jarmarkach bożonarodzeniowych. Mają różne posypki, a to z cukrem i cynamonem lub z drobno siekanymi orzeszkami czy kolorową posypką. Mój kołacz jest cudownie pachnący cukrem waniliowym, z chrupiącą skorupką zewnątrz i miękkim środkiem

Składniki na 3 sztuki:

200 ml letniego mleka

30 g świeżych drożdży

 40 g cukru wanilinowego

500 g mąki pszennej typ 550

2 jajka

60 g masła

 1 szczypta soli

Dodatkowo: 
30 g masła do posmarowania wałków i ciasta

30 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzać  (zbyt ciepłe spowoduje, że drożdże nie wyrosną). Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać mąkę. W ciepłym mleku rozmieszać drożdże, cukier waniliowy i 2 łyżki mąki (tej odmierzonej). Rozczyn odstawić na 15 min. Jeśli jesteś pewna/pewien, że drożdże są świeże a mleko nie jest gorące to można pominąć etap rozczynu.
Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, dodać sól, jajka i roztopione masło.
Wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk, dlatego najlepiej wyrabiać je około 10 minut. . Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 min. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem góra- dół. Drugą część masła rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkować na długi placek o grubości 1 cm. Następnie nożem pociąć paski o szerokości 2 cm. 
Drewniane wałki dokładnie owinąć folią aluminiową. Posmarować rozpuszczonym masłem ale niezbyt dużo aby ciasto nie ześlizgnęło się.

 Następnie paski pociętego ciasta nawinąć na grubszą część wałka tak aby ciasto na siebie nachodziło. Dobrze sklejając końce ciasta. 

Tak nawinięte ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.

 

 

Tak gotowe kołacze umieścić w naczyniu tak aby rączki opierały się na bokach naczynia a środek pozostawał w powietrzu. 

Włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez 20 min, ale co 5 min obracać żeby kołacz równo na brązowo się upiekł. Lekko przestudzone zdjąć delikatnie z wałka i studzić na kratce.

Smacznego!!! 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz