Śledzie ze śmietaną
Śledzie ze śmietaną to tak naprawdę kwaśne płaty śledziowe w oleju położone na śmietanie z dodatkami. Do tego podałam ziemniaki ugotowane w łupinach i całość wyszła tak obłędnie pyszna, że ciężko powstrzymać się przed kolejną porcją.
Składniki dla 2 osób:
4 płaty śledziowe kwaśne w oleju Lisner
5 łyżek śmietany homogenizowanej 18%
1/2 kwaśnego i twardego jabłka
2 ogórki konserwowe
gruby szczypior
1 łyżka posiekanego koperku świeżego lub mrożonego
sól
świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo:
Ziemniaki ugotowane w łupinach
szczypiorek
świeżo zmielony pieprz
kilka krążków czerwonej cebuli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Filety śledziowy wyjąć z oleju i odsączyć, można położyć na chwilę na ręczniku papierowym.
Ogórka konserwowego, jabłko pokroić w drobną kostkę. Szczypior posiekać. W misce wymieszać śmietanę, posiekanego ogórka i jabłko oraz szczypior i koperek. Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Na talerz nałożyć po 2-3 łyżki śmietany z dodatkami, na wierzch ułożyć filet śledziowy, krążki cebuli czerwonej, posypać szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Śledzie ze śmietaną podawać z obranymi z łupin ziemniakami.
Jeden komentarz
Beata
Przepis wypróbowany?
Pychotka ? ? ?