Śniadaniowe wrapy z jajecznicą
Jajecznica, bekon, ogórek małosolny i ser ementaler zawinięte w płat tortilli. Idealnie rozpoczęty dzień.
Składniki dla 2 osób:
2 placki tortilli
4 jajka
1 łyżka masła
4 plastry boczku wędzonego surowego
4 plasterki sera ementaler
2 ogórki małosolne
garść rukoli
szczypiorek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rotopić masło, dodać jajka i na małym ogniu smażyć aż jajka zaczną się ścinać. Dodać sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Jajko krótko podsmażyć, uważając żeby za bardzo nie wysuszyć.
Jajka przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć boczek aż się zarumieni.
Ogórki pokroić w słupki, rukolę umyć i osuszyć.
Placek tortilli podsmażyć na suchej patelni z obu stron, krótko tylko do delikatnego zarumienienia.
Na tortillę wyłożyć połowę jajecznicy, plastry boczku, rozłożyć rukolę, następnie ser ementaler, ogórek i całość posypać szczypiorkiem. Zwinąć najpierw boki ku środkowi następnie zwinąć w roladę, przekroić na pół. Z kolejną postąpić tak samo.