Jabłkowe kule z jabłkami, cynamonem i cukrem pudrem

Cudownie wilgotne, aromatyczne drożdżówko- ciastka z ciasta serowego. Nie sądziłam, że tak zasmakują naszej rodzince. Posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem aż się proszą o kęsa.

 

 Składniki na 10 szt:

200 g serka homogenizowanego naturalnego
100 ml oleju 
80 g cukru
300 g mąki pszennej
10 g proszku do pieczenia
3 średnie jabłka 
1 cukier wanilinowy
Dodatkowo:
cukier puder+ 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

 Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem.
Serek przełożyć do miski, dolać olej i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i rękami zagnieść ciasto. Będzie ono dość klejące ale takie musi być. Jabłka obrać i pokroić w grubszą kostkę. To ważne aby drożdżówki były wilgotne. Jabłka dodać do ciasta i delikatnie wmieszać je w ciasto. Dłońmi formować kule i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kule delikatnie spłaszczyć i włożyć do nagranego piekarnika. Piec około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 
Przepis ten bierze udział w konkursie Durszlaka Manufaktura Wielkopolska.
W sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl możecie zrobić zakupy online i otrzymacie 10 % rabatu na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!