Sos z grzybów leśnych z kurczakiem

Dzień dobry! Wczoraj było grzybobranie a dziś ich spożywanie. Szybki obiadek dziś powstał. Sosik grzybowy z kurczakiem, do tego kasza gryczana i „mamusine” buraczki, których w piwnicy nam dostatek.

Składniki:

1 filet z kurczaka
300 g grzybów świeżych
150 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
1/2 cebuli
1 mały ząbek czosnku
Sól i pieprz
Natka pietruszki (ja nie dałam bo mąż nie znosi)

Przygotowanie:

Fileta z kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość wymieszać i podsmażyć na patelni teflonowej na 1/2 łyżki masła. Na drugiej patelni rozpuścić pozostałą część masła, dodać cebulkę i chwile podsmażyć aż delikatnie się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwile podsmażyć. Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Smażyć dopóki grzyby nie odparują wody. Dodać kurczaka, całość zalać śmietanka i jeszcze chwilę dusić na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Posypać świeża natka pietruszki. Podawać z kaszą lub ziemniakami

Smacznego!!!

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!