Kotlety mielone

Kotlety mielone powinny być miękkie, soczyste i aromatyczne. Takie właśnie są moje kotlety i często je jadamy z ziemniakami i surówką a latem sałatą lub mizerią.
Składniki na 10 szt:

500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki

1 bułka kajzerka namoczona w mleku

1/2 pora (jasnozielona część)

2 małe jajka lub 1 duże

1  mała gałązka świeżego lubczyku

1 łyżeczka soli

pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:

bułka tarta

olej do smażenia

Przygotowanie:

Namoczoną bułkę dokładnie odcisnąć. Por posiekać drobno.  Do miski włożyć mięso mielone, dodać odciśniętą bułkę kajzerkę, posiekany por, natkę pietruszki oraz lubczyk, jajka, sól i pieprz. Wyroić masę. Masa jest dość luźna ale taka powinna być dzięki temu kotlety będą soczyste. Mokrymi dłońmi formować kotlety a następnie panierować je w bułce tartej.

Kotlety mielone smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.

Kotlety mielone podawać z ziemniakami i surówką.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Ania

    Mistrzostwo ♥️ Nigdy nie lubiłam mielonych. Te, które jadłam do tej pory były suche, a te przepadałam. Moje dzieci, krytycy kulinarni, właśnie biją się o klopsa ?