Strucla z kremem orzechowym i orzechami laskowymi
Strucla z kremem orzechowym i prażonymi orzechami laskowymi to przepyszne ciasto drożdżowe do którego wystarczy szklanka mleka i można rozkoszować się bez końca.
Składniki na formę o dł. 30 cm:
Ciasto drożdżowe:
330 g mąki pszennej typ 550
150 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
30 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
Dodatkowo:
2 łyżki kremu kakaowo- orzechowego (kod rabatowy: pysznie5)
30 g prażonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz (musi podwoić swoją objętość).
Orzechy laskowe posiekać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt około 40 x 25 cm. Rozsmarować na nim krem orzechowo- kakaowy (kremu nie może być zbyt dużo aby nie wyszedł zakalec) i posypać posiekanymi orzechami laskowymi (jedną łyżkę orzeszków można zostawić do posypania strucli w formie przed pieczeniem).
Ciasto zwinąć na kształt rolady, lekko ją spłaszczyć. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zlepiając jeden z końców.
Spleść ciasto na przemian ze sobą, zlepić końcówki i podwinąć je pod spód. Umieścić w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 175ºC . Ciasto piec około 30 – 35 minut. Wyjąć z formy po lekkim przestygnięciu. Wystudzić na kratce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Kornelia
O mniam, jak to musi cudownie smakować! Połączenie drożdżowej strucli z czekoladą i orzechami laskowymi, idealnie!
Bartek
Pyszne czy przepyszne? Ja mówię, ze przepyszne 😀 Prawdziwa klasyka, o której warto pamiętać. Zapisuje!