Strucla z kremem orzechowym i orzechami laskowymi

Strucla z kremem orzechowym i prażonymi orzechami laskowymi to przepyszne ciasto drożdżowe do którego wystarczy szklanka mleka i można rozkoszować się bez końca.

Składniki na formę o dł. 30 cm:

Ciasto drożdżowe:

330 g mąki pszennej typ 550

150 ml mleka

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

30 g cukru

50 g roztopionego masła

1 jajko

szczypta soli 

Dodatkowo:

2 łyżki kremu kakaowo- orzechowego (kod rabatowy: pysznie5)

30 g prażonych orzechów laskowych

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz (musi podwoić swoją objętość).

Orzechy laskowe posiekać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt około 40 x 25 cm. Rozsmarować na nim krem orzechowo- kakaowy (kremu nie może być zbyt dużo aby nie wyszedł zakalec) i posypać posiekanymi orzechami laskowymi (jedną łyżkę orzeszków można zostawić do posypania strucli w formie przed pieczeniem).

Ciasto zwinąć na kształt rolady, lekko ją spłaszczyć. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zlepiając jeden z końców.

Spleść ciasto na przemian ze sobą, zlepić końcówki i podwinąć je pod spód. Umieścić w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia objętości.

Piekarnik rozgrzać do 175ºC . Ciasto piec około 30 – 35 minut. Wyjąć z formy po lekkim przestygnięciu. Wystudzić na kratce.

 

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze