Świąteczna szarlotka z cynamonowymi gwiazdkami
Szarlotka to jedno z ulubionych ciast w mojej rodzinie. Idealnie pasowało będzie na świąteczny stół. Jest orzeźwiające, pełne bakalii i podane z lodami i kleksem bitej śmietany będzie idealnym deserem.
Składniki:
Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
120 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko (białko zostawić do bezy)
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko (białko zostawić do bezy)
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka cynamonu
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek szara reneta
3 łyżki cukru (jeśli jabłka są kwaśne dodać więcej)
2-3 łyżki bułki tartej do podsypania
3 łyżki cukru (jeśli jabłka są kwaśne dodać więcej)
2-3 łyżki bułki tartej do podsypania
80g rodzynek
80g żurawiny suszonej
1 łyżka ekstraktu z wanilii* lub 1 op. cukru waniliowego
Beza:
1 białko + 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekać z pokrojonym na małe kawałeczki masłem, dodać żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. do mniejszej części dodać łyżeczkę cynamonu i zagnieść do zmieszania. Włożyć do foliowego woreczka i schować do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować i wykleić formę do tarty wraz z bokami (śr.30cm). Ciasto ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem wstawić do lodówki na ok 30 min.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w mniejszą kostkę. Dodać cukier, rodzynki, żurawinę, ekstrakt waniliowy i wymieszać (nie odsączać soku).
Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 – 15 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą, by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając Tak ubite białka równomiernie wyłożyć na jabłka.
Ciasto z cynamonem wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok 3 mm. delikatnie podsypując mąką. Za pomocą foremek metalowych do ciastek wykrawać większe i mniejsze gwiazdki dekorując całe ciasto.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160 – 180ºC. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata