Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony to podstawa wigilijnego stołu. Ten jest wyjątkowo esencjonalny bo przygotowany na zakwasie buraczanym który możecie zrobić z TEGO PRZEPISU. Polecam ten barszcz zrobić dzień wcześniej, wtedy smaki idealnie się przegryzą i będzie jeszcze smaczniejszy.
Składniki:
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
5 krojonych grzybów suszonych
1 mały por
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1,2 l wody
1 korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
5 krojonych grzybów suszonych
1 mały por
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1,2 l wody
300ml zakwasu buraczanego
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa na wywar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Umieścić je w garnku, dodać sól, pieprz, majeranek, grzyby suszone, 4 ząbki czosnku oraz wodę i gotować ok. 1 godziny. Wywar warzywny przecedzić przez gęste sito i postawić ponownie na mały ogień. Dodać przecedzony zakwas z buraków i podgrzewać przez ok. 5 min., nie można dopuścić do zawrzenia zupy. Barszczu z zakwasem nie wolno gotować, bo straci kolor i aromat. W razie potrzeby można doprawić solą, pieprzem i cukrem.
4 komentarze
Aniahepi
Dzień dobry,
Na ile porcji jest przepis?
Będę robić barszcz na święta dla dwóch rodzin i totalnie nie wiem o ile pomnożyć składniki?
To mój pierwszy barszcz w życiu 🤷🏻♀️🙉
Monika Molecka
Zależy kto ile zje barszczu, przyjmijmy że 250 ml na osobę
Wiolek
Witam, przygotowuje właśnie zakwas i czytam juz sobie przepis na barszcz wigilijny. Proszę mi powiedzieć czy na więcej osób należy zrobić z podwójnej porcji i wtedy wystarczy mnożyć składniki np x2 bądź x3 ?
Monika Molecka
Tak wszystko pomnożyć