Tort bezowy Dacquoise
Składniki:
7 białek (z dużych jajek)
350 g drobnego cukry
szczypta soli
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
Krem:
250g serka mascarpone
150g masy kajmakowej naturalnej
300ml śmietany 30% lub 36%
100 g orzechów włoskich
10szt daktyli świeżych
gorzkie kakao do posypania
Przygotowanie:
Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 22-23 cm.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni z termoobiegiem.
Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Końcowo, piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.
Tak ubitą pianę rozłożyć po równo na dwie blaszki i wyrównać nie wychodząc poza okrąg. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 2 drugą blaszkę na poziom przedostatni.
Piec przez 5 min w 150 stopniach, później obniżyć temperaturę do 100 stopni i piec przez kolejne 1,5 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezę przez kolejne kilka godzin lub najlepiej całą noc.
Tak upieczone blaty delikatnie zdejmujemy z blaszki.
Mascarpone wymieszać z masą kajmakową. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodać do masy kajmakowej. Całość dokładnie i delikatnie połączyć. Daktyle pokroić na drobne kawałki, orzechy posiekać. Dodać do kremu i wymieszać.
Na paterze ułożyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Górę tortu oprószyć gorzkim kakao.
2 komentarze
Magda
Witam. Czy cukier do bezy mozna zastapic erytrytolem? Wyjdzie beza?
Maria
Uwielbiam ten tort! Wychodzi przepyszny!