Szynka z jajkiem w galarecie

Ta zawijana szynka skrywa w środku niespodziankę. Jest w niej starte jajko, ser żółty i szczypiorek. Całość jest zalana galaretą. Ta szynka z jajkiem w galarecie jest w Naszym domu w każde święta i imprezę domową. Przystawkę tą robi moja mama od lat i to ona jest mistrzynią w jej dekorowaniu.

Szynka z jajkiem w galarecie – składniki:

12 plasterków szynki drobiowej lub konserwowej (cienko krojonej)
3 jajka
3 ogórki konserwowe
1 płat papryki konserwowej
50 g sera żółtego
4 łyżki dobrej jakości majonezu
szczypiorek
sól
pieprz

Dodatkowo:

1 żelatyna z przyprawami do mięs i ryb
3 szklanki wrzącej wody
Natka pietruszki do dekoracji
kilka winogron
ogórek konserwowy
papryka konserwowa

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Jajka ugotować na twardo. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem oraz 2 łyżkami majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Jajko pokroić na ćwiartki. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w słupki.
Szynkę rozłożyć ukośnie i na środek każdego plasterka nałożyć nadzienie serowe i po jednym słupku papryki i ogórka oraz jajko.
Zawijać szynkę po przekątnej w stożek i układać w głębokim naczyniu lub na paterze jedną obok drugiej.
Resztę majonezu czyli 2 łyżki nałożyć do rękawa i pomiędzy stożkami zrobić kleksy z majonezu. Udekorować półmisek papryką, ogórkiem, pokrojonymi połówkami winogrona i natką pietruszki. Szynkę zalać tężejącą żelatyną.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!!!

Szynka z jajkiem w galarecie
Szynka z jajkiem w galarecie
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze