Tatar z bułeczkami
Tatar się kocha albo nienawidzi. Ja, zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Uwielbiam dobrze przyprawiony tatar. Ja mięso mielę przez maszynkę ale oczywiście możecie również je posiekać jeśli taki lubicie. Do tatara podałam ciepłe bułeczki.
Składniki dla 4-5 osób:
350 g mięsa wołowego z polędwicy lub ligawy( najlepszej jakości, świeże)
Sos:
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka Maggi
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżka posikanych kaparów
ok 50 ml wody
Dodatkowo:
1 cebula
4 ogórki kiszone
150 ml grzybów marynowanych lub pieczarek
4-5 żółtek
kapary, do dekoracji.
Bułeczki:
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
50 ml mleka 3,2%
100 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej najlepiej typ 550 lub 00
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać rozczyn z drożdży, oliwę. Wyrabiać ciasto za pomocą haków do wyrabiania lub rękami. Wyrabiać przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 250*C góra-dół. Zagotować wodę w czajniku.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i chwilę zagnieść. Ciasto spłaszczyć na grubość 1 cm, wyciskać krążki o śr. 2-3 cm.. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Na samo dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą (ok 300 ml) a następnie wstawić blaszkę z bułkami wcześniej posmarowanymi żółtkiem i posypane sezamem. Piec ok 10-15 min aż uzyskają jasnozłoty kolor.
Mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa na najmniejszych oczkach lub posiekać ręcznie.
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, wlać do mięsa i wyrobić masę, dolewać zimnej wody aż mięso będzie luźniejszej konsystencji. Jeśli tatar wydaje się jeszcze ścisły należy dodać więcej zimnej wody.
Jajka sparzyć wrzątkiem i wybić żółtka.
Mięso podzielić na 4-5 porcji. Ogórki, grzybki i cebulę drobno posiekać. Z każdej porcji mięsa uformować kulkę z wgłębieniem, na środek wyłożyć żółtko, po bokach po 1 łyżce ogórków, grzybków, cebulki. Udekorować kaparami.