Tiramisu kokosowe bez jajek

Uwielbiam tiramisu, ale zawsze w nim przerażały mnie te surowe jajka. Postanowiłam to zmienić i spróbować zrobić ten pyszny deser bez ich dodania. Włosi pewnie nie byliby dumni, ale ja jestem bo w smaku wyszła kokosowa delicja. Z pomocą przyszedł niezawodny sklep Kuchnie Świata gdzie znajdziemy naprawdę ogromny wybór mleczka kokosowego Cena: 500ml/7,90zł

Składniki na 4 porcje:

12-14 szt podłużnych biszkoptów (2 warstwy w każdej szklance czy pucharku) 
100 ml mocnej kawy (u mnie z ekspresu espresso)
80ml amaretto
400 ml mleczka kokosowego (schłodzonego min. 24 godz)
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Zaparzyć espresso i połączyć z amaretto. Każdy biszkopt zanurzyć krótko w kawie i układać w pucharkach bądź kieliszkach. Przelać schłodzone mleczko kokosowe do szklanej miski i ubijać do momentu aż zacznie sztywnieć. Pod koniec dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Ubite mleczko kokosowe będzie na dnie rzadkie a u góry gęste. Delikatnie oddzielić część ubitą do osobnego naczynia. Bezpieczniejszą metodą będzie oddzielić stałą część mleczka kokosowego od części płynnej. Ubijać tak długo aż wyglądem będzie przypominać tradycyjną bitą śmietanę. Na koniec dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać do połączenia składników. 
 Nasączone biszkopty pokryj warstwą kremu i posyp kakao. W ten sam sposób przygotuj kolejne warstwy, aż do wykorzystania składników.
Deser wstaw do lodówki. 

* wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata (link)

Smacznego!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!