Babeczki z kremem, owocami i sosem truskawkowym

Babeczki z kremem, owocami i sosem truskawkowym to efektowny deser, który pokochają dzieci i dorośli. Dzięki pipetce, która skrywa sos truskawkowy każdy dorosły może być na chwilę dzieckiem i dawkować sobie przyjemności. Pipetki cukiernicze można kupić przez internet
Składniki na 30 szt:

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka

Krem śmietankowy:

400 ml śmietany kremówki 30%

250 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

Sos truskawkowy do pipetek:

300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

120 g cukru

Dodatkowo:

świeże owoce (truskawki, maliny, borówki, czerwona porzeczka

Przygotowanie:

Składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30-40 minut.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.

Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka troszkę większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem i dobrze schłodzić w lodówce przez ok 30 min, wtedy boki babeczek nie opadną podczas pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniki ok. 13-15min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Wyjąć z foremek lekko ciepłe i pozostawić do ostygnięcia.
Składniki na sos truskawkowy podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać następnie zmiksować blenderem i ponownie postawić na średnim ogniu. Gotować ok 15 min aby się zagęścił. Sos przetrzeć przez gęste sitko aby pozbyć się ewentualnych kawałków i wystudzić. Sosem napełnić pipetki cukiernicze.
Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić razem z cukrem pudrem na gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką ozdobną.
Kruche babeczki umieścić w papilotkach. Wyciskać krem na każdej babeczce i dekorować świeżymi owocami. Wkłuć pipetki. Babeczki z kremem, owocami i sosem truskawkowym przechowywać w lodówce.
 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy