Torcik Sachera
Torcik Sachera to specjalność kuchni austriackiej. Jest to ciasto czekoladowe przełożone konfiturą morelową lub brzoskwiniową i oblany czekoladą. Tort pozostaje bardzo długo wilgotny i jest przepyszny.
Składniki na śr. 26 cm:
Ciasto:
100 g masła 82%
50 ml oleju
3 jajka
150 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
350 ml mleka
5 łyżek powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
300 g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g gorzkiego kakao
Polewa czekoladowa:
100 g śmietany kremówki 36%
100 g czekolady gorzkiej 50%
Paski z czekolady:
4 kostki czekolady mlecznej
2 kostki czekolady białej
2 łyżki śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
Przygotowanie:
Tortownicę o śr.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Składniki na ciasto powinny być w temp pokojowej.
Masło roztopić i wystudzić. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko. Jajka razem z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na jasną i puszystą masę. Do ubitych jajek dodać roztopione masło i olej dalej miksując. Następnie wlać mleko, dodać powidła lub dżem i miksować na najniższych obrotach. Dalej miksując dodać mąkę z proszkiem, sodą i kakao i mieszać tylko do połączenia.
Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec ok 45-50 min do suchego patyczka.
Ciasto pozostawić na 15 min w blaszce a następnie wyjąć i włożyć na kratkę do pieczenia żeby wystygło całkowicie.
Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną warstwę wyłożyć konfiturę i rozsmarować. Nałożyć i lekko docisnąć drugą część ciasta.
Czekoladę na polewę połamać, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Lekko ciepłą polewę wylać na gorę ciasta i równo rozsmarować długim nożem.
Aby wykonać paski- mleczną i białą czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w mikrofalówce i przelać do woreczka. Uciąć czubek i wykonać cienkie paski na polewie czekoladowej. Następnie wykałaczką prostopadle przeciągać aby utworzyły fantazyjny wzór.
Jeden komentarz
Katarzyna
Dzień dobry, upiekłam i… czubek tortu bardzo wyrósł i pękł. Co może być przyczyną? Pozdrawiam🙂