Torcik Sachera

Torcik Sachera to specjalność kuchni austriackiej. Jest to ciasto czekoladowe przełożone konfiturą morelową lub brzoskwiniową i oblany czekoladą. Tort pozostaje bardzo długo wilgotny i jest przepyszny.
Składniki na śr. 26 cm:

Ciasto:

100 g masła 82%

50 ml oleju

3 jajka

150 g cukru

2 łyżki cukru wanilinowego

350 ml mleka

5 łyżek powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki

300 g mąki pszennej typ 450

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

40 g gorzkiego kakao

Polewa czekoladowa:

100 g śmietany kremówki 36%

100 g czekolady gorzkiej 50%

Paski z czekolady:

4 kostki czekolady mlecznej

2 kostki czekolady białej

2 łyżki śmietany kremówki 36%

Dodatkowo:

200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowej

Przygotowanie:

Tortownicę o śr.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).

Składniki na ciasto powinny być w temp pokojowej.

Masło roztopić i wystudzić. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko. Jajka razem z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na jasną i puszystą masę. Do ubitych jajek dodać roztopione masło i olej dalej miksując. Następnie wlać mleko, dodać powidła lub dżem i miksować na najniższych obrotach. Dalej miksując dodać mąkę z proszkiem, sodą i kakao i mieszać tylko do połączenia.

Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec ok 45-50 min do suchego patyczka.

Ciasto pozostawić na 15 min w blaszce a następnie wyjąć i włożyć na kratkę do pieczenia żeby wystygło całkowicie.

Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną warstwę wyłożyć konfiturę i rozsmarować. Nałożyć i lekko docisnąć drugą część ciasta.

Czekoladę na polewę połamać, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

Lekko ciepłą polewę wylać na gorę ciasta i równo rozsmarować długim nożem.

Aby wykonać paski- mleczną i białą czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w mikrofalówce i przelać do woreczka. Uciąć czubek i wykonać cienkie paski na polewie czekoladowej. Następnie wykałaczką prostopadle przeciągać aby utworzyły fantazyjny wzór.

 

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Katarzyna

    Dzień dobry, upiekłam i… czubek tortu bardzo wyrósł i pękł. Co może być przyczyną? Pozdrawiam🙂