Tarta z ganache z białej czekolady i owocami

Tarta z ganache z białej czekolady i owocami jest taka pyszna! Kruche maślane ciasto, aksamitny rozpływający się w ustach krem z białej czekolady i orzeźwiające owoce. Idealne ciasto na lato. 
Składniki na formę: 35×11 cm:

Ciasto:

150 g mąki pszennej 450

100 g masła extra 82%

50 g cukru pudru

1 żółtko

szczypta soli

Ganache z białej czekolady:

200 g białej czekolady

100 g śmietany kremówki 36%

250 g mascarpone

Dodatkowo:

200 g  malin

150 g truskawek

posiekane pistacje

maliny liofilizowane

2 łyżki dżemu morelowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do wykonania tarty polecam użyć formy z wyjmowanym dnem, łatwiej się wyjmuje gotowe ciasto.

Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i siekać nożem do momentu aż powstanie kruszonka, następnie rękami zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulkę i rozwałkować na prostokąt większy nić dno formy. Ciasto posypać lekko mąką, zawinąć na wałek i przenieść do formy (najlepiej z wyjmowanym dnem). Dopasować i wyrównać boki a następnie odciąć nadmiar. Tak przygotowaną formę z ciastem schłodzić przez ok 40 min w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół. Schłodzoną tartę wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec z obciążeniem ok. 10 min po czym zdjąć i piec jeszcze 10 min aż będzie złota. Wystudzić w formie.

Ganache: Czekoladę połamać i włożyć do miseczki. Wlać śmietankę i całość rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Miseczkę nakryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 4 godz. Do schłodzonej masy czekoladowej dodać schłodzone mascarpone i całość zmiksować na średnich obrotach. Tylko do połączenia.

Składanie: Na wystudzone kruche ciasto rozsmarować krem a następnie ułożyć owoce. Owoce można posmarować rozpuszczonym dżemem morelowym lub brzoskwiniowym aby owoce nie wysychały i pięknie się błyszczały. Całość posypać posiekanymi pistacjami i malinami liofilizowanymi. Tartę schłodzić w lodówce.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Paulina

    Zrobiłam tę tartę już 2 raz i znów znikła sto razy szybciej niż trwa jej przygotowanie 😉
    Bardzo polecam! 🧡