
Tort bezowy z mango i owocami
Tort bezowy z mango i owocami. Dwa blaty bezowe przełożone kremem waniliowym, z owocową koroną i pipetkami z puree z mango.
Składniki na 2 blaty o śr. 20 cm:
6 białek (z dużych jajek)
300 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
Krem:
600 ml śmietany 30% lub 36%
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Owoce:
200 g truskawek
200 g malin
100 g borówek
10 owoców miechunki
1 łyżka pistacji
100 ml puree z mango
Dodatkowo:
70 g białej czekolady
Przygotowanie:
Na dwóch lub trzech blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 20 cm.
Piekarnik nagrzać do 130*C z termoobiegiem.
Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Finalnie, piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.
Tak ubitą pianę rozłożyć po równo na blaszki i wyrównać nie wychodząc poza okrąg. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 1, drugą na poziom środkowy, trzecią na ostatni poziom. Piec przez 5 min w 130 stopniach, później obniżyć temperaturę do 90*C i piec przez kolejne 2,5 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezę przez kolejne kilka godzin lub najlepiej całą noc. Tak upieczone blaty delikatnie zdejmujemy z blaszki.
Pipetki do deserów 4 ml (do kupienia na allegro) wypełnić puree z mango.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Roztopioną czekoladą posmarować blaty:: jeden od spodu a jeden od góry. Blaty włożyć na chwilę do lodówki. Kiedy czekolada zastygnie wtedy krem nie rozpuści bezy.
Schłodzoną śmietanę ubić razem z mascarpone, cukrem pudrem i pastą waniliową na gęsty krem. Pierwszy blat ułożyć na paterze, wyłożyć 3/4 kremu, przykryć kolejnym blatem bezowym i rozsmarować pozostałą część kremu. Ułożyć owoce, wbić pipetki z puree z mango, posypać posiekanymi pistacjami. Tort bezowy z mango i owocami przechowywać w lodówce. Po ukrojeniu kawałka wycisnąć puree z pipetki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

