Gniazdka

Gniazdka czyli pączki hiszpańskie kojarzą mi się z dzieciństwem bo to je jadałam częściej niż pączki! Chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. 

Składniki na 20 szt:

150 ml wody
100 ml mleka
80 g masła
1 łyżka cukru
180 g mąki pszennej typ 450
4 jajka L
Dodatkowo:
150 g cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
1 l oleju do smażenia

Przygotowanie:

Mleko, wodę, masło i szczyptę soli zagotować w rondlu. Następnie dodać mąkę i energicznie mieszając smażyć jeszcze 2-3 minuty. Ciasto wystudzić aby było letnie. 
Do letniego ciasta wbijać kolejno jajka, cały czas miksując. Kolejne wbić dopiero jak poprzednie zostanie wchłonięte w ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką (u mnie 1M).
Z papieru do pieczenia wykroić kwadraty około 10×10 cm i szprycować na nie wianuszki z ciasta. Można też robić inne kształty. Do garnka (20 cm średnicy) wlać 1 litr oleju i Podgrzać go do około 170 stopni. Do gorącego tłuszczu wkładać wyciśnięte wianuszki razem z papierem i smażyć na złoto z obu stron. Papier po chwili smażenia można wyjąć. Usmażone wianuszki wyłożyć na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu .
Cukier puder utrzeć z kilkoma łyżkami gorącej wody. Polać cienkim strumieniem upieczone pączki. Można je również zburzyć w lukrze górną stroną.
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!