Krem z dyni z chipsem serowo – bekonowym

Czekałam na tę porę roku, dla tej dyni. Uwielbiam tę aksamitną i delikatnie pikantną w smaku zupę. Dla chrupkości dodałam dwa chipsy z bekonu i cheddara.

Składniki:

Przepis:

 800 g dyni Hokkaido (już obranej)
200 g ziemniaków
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
30 g masła
40 g cebuli
1 łyżeczka soli 
pieprz biały mielony
50 g marchewki
80 ml śmietany kremówki 30%
50 g sera camembert
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Dynię, marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić w garnku i wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone warzywa tj. dynię, marchewkę i ziemniaki. Podsmażyć około 5 min. Zalać bulionem. Dodać sól i pieprz i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 25-30 min aż do miękkości. Ser camembert pokroić w kostkę i dodać do gorącej zupy. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Podawać z pestkami dyni i chipsami z bekonu

 Składniki na chipsy:

4-5 plasterków boczku surowego wędzonego
100g sera cheddar

Przygotowanie: 

Suchą patelnię rozgrzać. Włożyć boczek i na małym ogniu smażyć do zezłocenia. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, układamy małe placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st. około 6-10 min na jasno złoty kolor.
Studzimy na ręcznikach papierowych

Smacznego 🙂
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!