Zawijane paluszki a’la pizza
Fajna przekąska lub dodatek do zup. Ciasto na pizzę, z sosem z pomidorów i serem. Poskręcane i upieczone. Rewelacyjnie smakują na ciepło ale super też na zimno.
Składniki:
W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać szczyptę cukru.
Mąkę przesiać, dodać rozmieszane drożdże oraz resztę składników.
Zagnieść elastyczne ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia przez około 40 min.
Pomidory naciąć i zalać wrzątkiem. Zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.
Pomidory smażyć na patelni tak długo aż cała woda odparuje. Wtedy dopiero doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru.
Ser zetrzeć na tarce.
Piekarnik nagrzać do 220*C.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm .
Sos pomidorowy rozsmarować na całej powierzchni, następnie posypać tartym serem.
Ciasto pociąć na 1-2 cm, następnie zwinąć na pół i skręcić na 2 razy z każdej strony.
Tak skręcone paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 min aż uzyskają złoty kolor .