Zawijane paluszki a’la pizza

Fajna przekąska lub dodatek do zup. Ciasto na pizzę, z sosem z pomidorów i serem. Poskręcane i upieczone. Rewelacyjnie smakują na ciepło ale super też na zimno.

 

 Składniki:

250 g mąki pszennej
 160 ml wody
12 g drożdży świeżych 
szczypta cukru
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Sos z pomidorów:
2 duże pomidory
sól
pieprz
szczypta cukru
Dodatkowo:
100 g sera żółtego Emmentaler
Przygotowanie:

W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać szczyptę cukru.
Mąkę przesiać, dodać rozmieszane drożdże oraz resztę składników.
Zagnieść elastyczne ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia  przez około 40 min.

Pomidory naciąć i zalać wrzątkiem. Zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.
Pomidory smażyć na patelni tak długo aż cała woda odparuje. Wtedy dopiero doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru.

Ser zetrzeć na tarce.
Piekarnik nagrzać do 220*C.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm .
Sos pomidorowy rozsmarować na całej powierzchni, następnie posypać tartym serem.
Ciasto pociąć na 1-2 cm, następnie zwinąć na pół i skręcić na 2 razy z każdej strony.
Tak skręcone paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 min aż uzyskają złoty kolor .

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!