Filety z dorsza zapiekane w śmietance z porem i koperkiem
Filety z dorsza to obiad przy którym się nie narobisz a efekt jest przepyszny. Latem sięgam po lekkie dania, takim jest właśnie ryba. Zakupiłam filety z dorsza czarnego i postanowiłam upiec je w piekarniku. Efekt przerósł moje oczekiwania.
Składniki:
6 kawałków fileta z białej ryby (u mnie dorsz czarny)
150 ml śmietany kremówki 30%
kawałek pora (jasnozielona część)
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Por umyć i pokroić w półksiężyce. Koperek posiekać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Rybę umyć, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać śmietanką, posypać porem i koperkiem.
Piec ok 20-30 min w 180*C.
Filety podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką.
Smacznego!!!