Zupa cebulowa
W taki mroźny dzień po spacerze, taka zupa cebulowa to naprawdę coś wymarzonego. Zupę cebulową zapiekłam w kokilkach w piekarniku wraz z kromką chleba i serem. Inspiracją była koleżanka instagramowa @magdasko
Składniki na 4 miseczki:
500g cebuli białej pokrojonej w półksiężyce
800ml bulionu (ew.woda+ 1 kostka rosołowa)
100 ml wina białego wytrawnego
sól
pieprz
2 łyżeczki mąki pszennej
4 kromki pieczywa
tarty ser gruyer(ja nie miałam, dałam tarty gouda)
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki grubości ok. 1,5 – 2 mm.
W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana. Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odlać pół kubka bulionu i rozmieszać w nim 2 łyżeczki mąki. Całość dolać do gotującej zupy i wymieszać. Chwilę pogotować.
Piekarnik nagrzać do temp.220 stopni. Zupę rozlać do małych naczyń żaroodpornych. Kromki chleba opiec w tosterze Na powierzchni zupy położyć upieczony kawałek chleba i posypać startym serem. Zapiekać przez ok 10 min.
*w przepisie zostały użyte produkty ze sklepem Kuchnie Świata