Chleb pszenny na drożdżach- najlepszy!!!
Długo szukałam przepisu na dobry chleb, kombinowałam- dokładałam, dolewałam, a to temperatura za wysoka, a to za niska. Wreszcie doszłam do perfekcji i mogę się z Wami podzielić moim codziennym chlebem.
Składniki na 1 bochenek:
350 ml wody letniej
15g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
470g mąki pszennej
1 łyżeczka soli himalajskiej
Dodatkowo:
mak do posypania bochenka
1 rozmącone jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Drożdże i cukier rozmieszać w letniej wodzie. Z mąki odjąć 70g i dodać do wody z drożdżami i cukrem, w ten sposób otrzymamy rozczyn który odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż zacznie rosnąć. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do pozostałej mąki. Dodajemy sól.
Ciasto mieszamy za pomocą miksera, wytrzymałej drewnianej łyżki lub robota kuchennego. Dobrze wymieszane ciasto nie powinno mieć grudek z mąki. Ciasto jest dość kleiste więc odradzam mieszanie rękami.
Ciasto przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.(góra-dół)
Formę smarujemy olejem. Przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrównujemy mokrymi dłońmi. Kilka minut przed włożeniem, chleb można naciąć wzdłuż ostrym i cienkim nożem dość głęboko, żeby się lekko zapadł. Bez tego, chleb popęka gdzie będzie chciał, podczas rośnięcia w piekarniku.
Chleb smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy obficie makiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 15 min w temp.220 stopni, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 min.
Chleb jeszcze gorący wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Ciasto mieszamy za pomocą miksera, wytrzymałej drewnianej łyżki lub robota kuchennego. Dobrze wymieszane ciasto nie powinno mieć grudek z mąki. Ciasto jest dość kleiste więc odradzam mieszanie rękami.
Ciasto przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.(góra-dół)
Formę smarujemy olejem. Przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrównujemy mokrymi dłońmi. Kilka minut przed włożeniem, chleb można naciąć wzdłuż ostrym i cienkim nożem dość głęboko, żeby się lekko zapadł. Bez tego, chleb popęka gdzie będzie chciał, podczas rośnięcia w piekarniku.
Chleb smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy obficie makiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 15 min w temp.220 stopni, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 min.
Chleb jeszcze gorący wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
6 komentarzy
Maryna
która mąka jest lepsza? Wziąłem typ 1850pełnoziarnista chleb wyszedł, ale niewiele wyrósł. Trochę ciemny może zrobiła coś nie tak?
kasia
Chleb powinien wyrosnąć drugi raz w formie?
Monika
Super jest ten przepis! Szybki i nie wymagający. A chleb przepyszny 🤤 Ja robię z mąki 550 i pięknie mi wyrasta.
Ania
Chleb przepyszny, ale ma jeden minus…Moi chłopcy zapowiedzieli, że już nie chcą chleba ze sklepu ;)) A serio: bardzo dziękuję. Przypomniały mi się czasy dzieciństwa.
Ewelina
Dzisiaj wypróbowałam ten przepis. Chlebek pyszny i nie wymagający dużego nakładu pracy. Polecam.
Paulina551
Witam a jaka formę pani używa na tą gramaturę chleba?