Zupa jarzynowa z mrożonki
Zupa jarzynowa z mrożonki to tak naprawdę bardzo szybka i prosta zupa. Zawsze kiedy po sezonie nie mogę dostać brukselki kupuję mieszankę i dorzucam mrożoną brukselkę. Ta zupa jarzynowa smakuje całej mojej rodzinie.
Składniki:
1 udko z kurczaka
1 opakowanie mrożonej zupy jesienno-zimowej (450 g)
2 średnie ziemniaki
1 opakowanie mrożonej brukselki (400 g)
2 liścia laurowe
2 zielna angielskie
1,5 l wody
1,5 łyżeczki soli
pieprz
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
50 ml śmietany kremówki 30%
1/2 pęczka świeżego koperku
Przygotowanie:
Udko włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować około 40 min aż mięso będzie prawie miękkie. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę.
Do gotującego się mięsa dodać mrożone warzywa oraz pokrojone ziemniaki, sól i pieprz. Zupę ponownie zagotować i gotować na małym ogniu ok 15 min.
Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, chwilę smażyć i całość przełożyć do garnka z gotującą się zupą energicznie mieszając. Ponownie zagotować i zdjąć z ognia, po czym wlać śmietankę. Doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Mięso wyjąć z zupy obrać od kości i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Koperek posiekać i dodać do zupy lub posypać już na talerzach.
Smacznego!!!