Zupa z fasolką szparagową
Zupa z fasolki szparagowej to pożywna zupa pełna warzyw. W okresie letnim smakuje najlepiej kiedy są świeże zioła tj. nać selera, pora, natka pietruszki. Zupę można ugotować na wywarze mięsnym lub z niego zrezygnować i ugotować na samym maśle.
Składniki dla 5 osób:
300 g szpondru wołowego lub innego mięsa
1,5- 2 litry wody
1,5 łyżeczki soli
pieprz
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
130 g selera
130 g marchewki
60 g pietruszki
50 g pora (jasnozielona część)
2 gałązki selera
1 gałązka lubczyku
450 g fasolki szparagowej
2 średnie ziemniaki
1,5 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
50 ml śmietany kremówki 30%
świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso opłukać, zalać wodą i zagotować na średnim ogniu. Zebrać szumowiny, dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotować około 40 min. Uzupełnić wodę która wyparowała. W międzyczasie kiedy mięso się gotuje. Obrać fasolkę i pokroić na 3-4 cm kawałki. Seler w korzeniu, pietruszkę w korzeniu, marchewkę, ziemniaki obraz i pokroić w kostkę. Zioła również pokroić.
Do gotującego się wywaru dodać pokrojone warzywa, wszystkie od razu i gotować pod przykryciem ok 20 min aż warzywa i fasolka będą miękkie.
Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Krótko podsmażyć zasmażkę a następnie na patelnię wlać dwie duże chochle gotującej się zupy jednocześnie mieszając aby nie zrobiły się grudki. Całość przelać do garnka z zupą i zagotować. Wyłączyć ogień i dodać śmietankę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA