Zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolki szparagowej to pożywna zupa pełna warzyw. W okresie letnim smakuje najlepiej kiedy są świeże zioła tj. nać selera, pora, natka pietruszki. Zupę można ugotować na wywarze mięsnym lub z niego zrezygnować i ugotować na samym maśle. 
Składniki dla 5 osób:

300 g szpondru wołowego lub innego mięsa

1,5- 2 litry wody

1,5 łyżeczki soli

pieprz

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

130 g selera

130 g marchewki

60 g pietruszki

50 g pora (jasnozielona część)

2 gałązki selera

1 gałązka lubczyku

450 g fasolki szparagowej

2 średnie ziemniaki

1,5 łyżki masła

1 łyżka mąki pszennej

50 ml śmietany kremówki 30%

świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso opłukać, zalać wodą i zagotować na średnim ogniu. Zebrać szumowiny, dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotować około 40 min. Uzupełnić wodę która wyparowała. W międzyczasie kiedy mięso się gotuje. Obrać fasolkę i pokroić na 3-4 cm kawałki. Seler w korzeniu, pietruszkę w korzeniu, marchewkę, ziemniaki obraz i pokroić w kostkę. Zioła również pokroić.

Do gotującego się wywaru dodać pokrojone warzywa, wszystkie od razu i gotować pod przykryciem ok 20 min aż warzywa i fasolka będą miękkie.

Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Krótko podsmażyć zasmażkę a następnie na patelnię wlać dwie duże chochle gotującej się zupy jednocześnie mieszając aby nie zrobiły się grudki. Całość przelać do garnka z zupą i zagotować. Wyłączyć ogień i dodać śmietankę oraz posiekaną natkę pietruszki.

 

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!