Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii bardzo prosta a jakże pyszna zupa. Do kremu z cukinii dodaję odrobinę mrożonego zielonego groszku który świetnie komponuje się ze smakiem cukinii.
Składniki dla 4 osób:
800 g cukinii
200 g ziemniaków
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
30 g masła
40 g cebuli
1 łyżeczka soli
pieprz biały mielony
100 g groszku zielonego mrożonego
80 ml śmietany kremówki 30%
gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
ser Parmegiano Regiano
olej z pestek dynii
pestki dyni
grzanki
Przygotowanie:
Cukinię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić w garnku i wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać warzywa tj. cukinię, groszek i ziemniaki. Podsmażyć około 5 min. Zalać bulionem. Dodać sól i pieprz i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 25-30 min aż do miękkości. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Masło rozpuścić w garnku i wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać warzywa tj. cukinię, groszek i ziemniaki. Podsmażyć około 5 min. Zalać bulionem. Dodać sól i pieprz i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 25-30 min aż do miękkości. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Zupę nalać do miseczek, zetrzeć ser Parmegiano Regiano, dodać grzanki, pestki dyni oraz odrobinę oleju z pestek dyni.
2 komentarze
https://duolifesklep.pl/
Cukinia – składnik z którego często korzystam w swojej kuchni. Wiele można z niego przygotować posiłków.
technologis
Cukinia nigdy mi nie smakowała. Uważam, że jej smak jest trochę za kwaśny. Nie jest dla mnie.