Tort wiśniowy z chrupką orzechową
Tort wiśniowy z chrupką orzechową jest przepyszny! Zawiera chrupiącą warstwę orzechową, mus wiśniowy i warstwę z frużeliną wiśniową i kremem na bazie śmietany.
Składniki na śr. 21 cm:
Biszkopt śr. 21:
8 jajek
240 g drobnego cukru
135 g mąki pszennej
48 g gorzkiego kakao
Chrupka z orzechów laskowych o śr. 20 cm (warstwa 2):
40 g orzechów laskowych obranych
40 g cukru białego
35 g płatków kukurydzianych lub prażynki Callebaut
50 g mlecznej czekolady
30 g gorzkiej czekolady 50%
2 łyżeczki pasty z orzechów laskowych (kod: pysznie5)
2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Frużelina wiśniowa (warstwa 1):
150 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru (wg uznania)
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody
Mus wiśniowy (warstwa 3):
200 ml puree z wiśni (kupuję w Makro)
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
200 ml śmietany kremówki 36%
50 g mascarpone
Nasączenie (dodajemy tyle ile biszkopt potrzebuje):
200 ml kompotu z wiśni lub puree z wiśni rozcieńczone z wodą
1 łyżka soku z cytryny
Krem śmietankowy (warstwa 1 i 2):
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
Krem do tynkowania Milky Way*:
75 ml mleka
75 g cukru
300 g miękkiego masła 82%
135 g mleka w proszku
Drip (polewa):
60 g śmietany kremówki 30%
30 g czekolady gorzkiej 64%
20 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
Owoce do dekoracji: porzeczka czerwona, truskawki, maliny, granat
Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka na 3 godziny przed pieczeniem wyjąć z lodówki. Oddzielić białka od żółtek. Cukier odmierzyć.
Mąkę wymieszać z kakao i przesiać przez sito.
Tortownicę lub rant cukierniczy (dno) o śr.21 wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 165*C góra- dół (bez termoobiegu).
Białka wlać do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubijać na najwyższych obrotach miksera na sztywno trwa to do 2 minut. Uważać aby nie przebić białek, czyli aby nie zaczęły powstawać grudki.
Do białek dodawać cukier łyżka po łyżce, ale następną dodawać dopiero wtedy kiedy poprzednia się rozpuści, cały czas miksując na najwyższych obrotach.
Kiedy cukier cały zostanie już dodany można zacząć dodawać żółtka jedno po drugim, ubijając do połączenia.
Teraz już można wyłączyć mikser, nie będzie już potrzebny.
Do masy jajecznej dodawać przesianą mąkę z kakao w dwóch partiach. Mieszać szpatułką lub rózgą mieszając bardzo delikatnie od samego spodu, ponieważ mąką opada na dno i często przy wylewaniu masy do formy mąka pozostaje na dnie nie wymieszana.
Nie mieszać zbyt długo aby nie zniszczyć pęcherzyków które są ważne aby biszkopt był puszysty a nie zbity.
Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 165*C góra- dół na ok 40-45 min.
Kilka minut przed wyciągnięciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczony w środku.
Biszkopt wyjąć i upuścić równo na podłogę z wysokości 20 cm lub uderzyć lekko o blat.
Biszkopt pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Najlepiej na noc. Nożem oddzielić biszkopt od rantu tortownicy, wyjąć i odwrócić na papier do pieczenia do góry dnem, wtedy biszkopt będzie równy.
Biszkopt pokroić ostrym nożem lub nożem strunowym na 4 równe blaty.
Chrupka orzechowa (można zrobić na dzień przed składaniem tortu): Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy posiekać drobniej i włożyć na blaszkę. Piec przez ok 8-10 min aż zaczną się rumienić i nabiorą złotej barwy.
Orzechy wystudzić. Na suchą patelnie wysypać cukier i postawić na średnim ogniu. Po chwili cukier zacznie się roztapiać i zmieniać barwę na złotą. Trzeba uważać aby kolor nie zmienił się na brązowy bo karmel będzie gorzki. Nie zdejmując patelni do karmelu dodać uprażone orzechy i całość wymieszać. Orzechy w karmelu płasko wyłożyć na papier do pieczenia i schłodzić w lodówce. Twarde orzechy w karmelu rozdrobnić blenderem, malakserem lub w Thermomixie na pył.
Płatki kukurydziane lekko połamać. Gotowej prażynki nie trzeba rozdrabniać. Na twardej podstawce lub blaszce położyć papier do pieczenia a następnie odrysować okrąg 20 cm.
Obie czekolady, olej, pastę z orzechów laskowych roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W misce wymieszać połamane płatki lub prażynkę, rozdrobnione orzechy w karmelu i roztopioną mieszankę czekoladową. Dość szybkimi ruchami wyłożyć chrupkę i rozprowadzić po całej powierzchni nie wychodząc poza okrąg. Schłodzić w lodówce.
Frużelina wiśniowa: Wiśnie włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia i częściowego stężenia.
Mus wiśniowy: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Puree z wiśni wlać do garnka, dodać cukier i podgrzać aż cukier całkowicie się rozpuści. Garnek zdjąć z ognia i do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Puree z wiśni wystudzić ale nie dopuścić do stężenia. Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić na sztywno i dodawać schłodzone puree. Jeśli mus jest bardzo rzadki to należy go bardzo krótko schłodzić przed wylaniem na tort.
Nasączenie (można zrobić na dzień przed składaniem tortu): Kompot wiśniowy wymieszać z sokiem z cytryny i schłodzić. Nasączenie można zrobić również z puree wiśniowego (do kupienia w Makro) w rozcieńczeniu z wodą.Jeśli nasączenie jest mało słodkie można dodać cukru.
Krem śmietankowy: Wszystkie składniki mocno schłodzone zmiksować na gładki i gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Krem do tynkowania Milky Way: Masło wyjąć z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Mleko i cukier podgrzać do momentu aż cukier się rozpuści, wystudzić. Masło ucierać mikserem na jasną i puszystą masę. Może trwać to nawet 10 min. Mleko z cukrem wymieszać z mlekiem w proszku aż powstanie gęsta pasta. Do zmiksowanego masła dodawać mleczną pastę, łyżka po łyżce cały czas miksując. Miksować tak długo aż krem będzie gładki i aksamitny. Jeśli krem będzie zbyt rzadki można go na chwilę włożyć do lodówki.
Składanie tortu: Biszkopt przeciąć na 4 części za pomocą ostrego noża (wierzch tortu u mnie jest spodem, natomiast spód idzie na samą górę. Dzięki temu tort jest równy).
Tort składać w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie większym niż średnica tortu u mnie ok 35 cm, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu śmietankowego, dookoła zrobić rant zabezpieczający aby frużelina nie wyciekła. Wykładamy całą wystudzoną frużelinę. Następnie ułożyć drugi blat biszkoptu i ponownie wycisnąć krem śmietankowy, ułożyć chrupkę i posmarować ją resztą kremu śmietankowego. Włożyć 3 blat biszkoptu, wylać mus wiśniowy i ułożyć ostatni 4 blat biszkoptu. Włożyć tort do lodówki na ok 4 godziny aby naturalnie osiadł, wtedy tynk na torcie nie popęka. Wyjąć tort z rantu na 15 min przed tynkowaniem. Tort tynkować kremem z góry i po boku. Najpierw tynkować bardzo cienką pierwszą warstwą kremu. Wstawić na 15 min do lodówki i nałożyć drugą warstwę tynku. Tort schłodzić i dopiero nakładać drip. Za pomocą małej łyżeczki rozprowadzamy polewę czekoladową, kontrolując spływy. Tort udekorować owocami. Tort z chrupką należy wyjąć 30 min przed krojeniem. Tort kroić nożem zanurzonym we wrzątku.
22 komentarze
Magda
Jesli robię tort o srednicy 24 cm to czy starczy mi tynku z ww. Przepisu?
Kasia
Czy można odwrócić kolejność warstw ,dając mus jako warstwę środkową toru, czy wpłynie to na stabilność ciasta ?
Kasia
Czy jeżeli będę robić tort w sobotę a jaedzony będzie w niedzielę to tynk też można wtedy nałożyć czy muszę nałożyć dopiero w niedzielę ?
Natalia
Dzień dobry,
Czy puree z wiśni koniecznie gotowe? Ewentualnie jak zrobić takie samemu?
Ps. Będzie trzeci tort z Pani przepisów, dwa pierwsze rewelacja!
Karolina
Z ilu jajek musze zrobic biszkopt, żeby zrobic duzy tort średnica 28cm? I czy moge dzien przed impreza przełożyć tort kremami a nastepnego dnia rano udekorowac i po poludniu podac gościom?
ASIA
Z tej proporcji składników na biszkopt kakaowy upieczony w średnicy 18 cm to jaka wyszła wysokość biszkoptu?
I czy Pani nie piekła go chwilę dłużej niż w standardowym przepisie co widnieje?
ASIA
Edit: 21 średnicy
Monika Molecka
Biszkopt zazwyczaj wychodzi mi 10 cm. Biszkopt zawsze trzymam min. 40 min i sprawdzam patyczkiem, czasami o 5 min dłużej o lepiej przetrzymać dłuzej niż wyjąć zbyt wcześnie
Ania
Torcik rewelacja!!!!!
Chrupka zrobiła furorę. Zamiast puree zblendowałam rozmrożone wiśnie i przetarłam przez sito i też wyszło.
Nie było osoby która nie poprosiłaby o dokładkę.
Kasia
Zastanawiam się jak zrobić masę ze śmietany tak, żeby się nie zważyła, korzystam z Pani przepisów wszystko wychodzi a masa ze śmietany nie! Składniki zawsze w tej samej temperaturze i za każdym razem śmietana zważona 🙁
Monika Molecka
Rownież nie znam odpowiedzi dlaczego Pani śmietana się warzy
Linda
Mam pytanie czy można wiśnie zamienić na maliny? Czy wtedy trzeba zrobić inaczej fruzeline i krem ?
Monika
Witam. Czy do chrupki zamiast pasty orzechowej mozna dodac nutellę?
NATALIA
Ja dałam Nutelle i wyszło super
Paulina
Czy pastę z orzechow laskowych można zastąpić nutellą ?
Monika
Smakowity, doskonały tort. 🙂
Kasia
Czym najlepiej zastąpić puree z wiśni? 😉 Przepis świetny! Pozdrowienia
Monika Molecka
Raczej niczym nie da się tego zastąpić.
Ola
Monia na ile porcji jest ten tort?
Aneta
Czy chrupka orzechowa nie jest bardzo twarda?
NATALIA
Mi wyszło 19 porcji
NATALIA
Mus wiśniowy zastąpiłam musem malinowym. Również z przepisu Moniki 😉