Krokiety z grzybami i kapustą
Krokiety z grzybami i kapustą zawsze kojarzyć będą m się ze Świętami, ale często robię je także w ciągu roku kiedy tylko zrobi się chłodno.
Składniki na ciasto, ok 24 szt:
1 szkl mleka
1 szkl wody
200-220 g mąki pszennej
2 jajka
sól
Nadzienie:
50 g suszonych grzybów
500 g kiszonej kapusty
liść laurowy
2 ziela angielskie
1 cebula
70 g masła
sól
pieprz
Dodatkowo do panierowania:
4 jajka
buła tarta
Przygotowanie:
Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć i przykryć, a następnie gotować, aż zmiękną.
Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie). Ugotowane grzyby posiekać drobno. Kapustę kiszoną odcisnąć i również posiekać.
Ciasto na naleśniki wymieszać w misce mikserem tylko do połączenia się składników, odstawić na 15 min, smażyć cienkie placki na delikatnie muśniętej tłuszczem patelni (posmarować ręcznikiem papierowym).
Cebulkę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do kapusty z grzybami. Doprawić solą i pieprzem.
Naleśniki rozłożyć po 3 na blacie jeden przy drugim, tak aby na siebie nachodziły. Farsz rozłożyć na całej powierzchni i zawijać jak roladę. Kroić ostrym nożem na równej wielkości krokiety. Każdego krokieta panierujemy najpierw w jajku, później w bułce (boki powtórzyć 2 razy). Krokiety z grzybami i kapustą obsmażamy na oleju na złoty kolor.
Jeden komentarz
Ervisha
Świetny patetnt na inny kształt kopytek 🙂 😉