Zupa krem z kalafiora z serem ementaler
Zupa krem z kalafiora z dodatkiem sera ementaler, który ma smak lekko orzechowy. Dodatkiem u mnie była pieczona ciecierzyca która świetnie pasowała i podsmażone kawałki kalafiora. Ale równie dobrze można podać ją z tłuczonymi ziemniakami lub grzankami z chleba.
Składniki:
1 kalafior (ok 800 gramów)
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki mąki pszennej
800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
50 ml śmietany kremówki
2 żółtka
60 g sera ementaler
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
grzanki, groszek ptysiowy lub ziemniaki
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kalafior umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Ugotować do miękkości. Odłożyć klika kawałków na bok do podsmażenia.
W osobnym garnku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, następnie wlewać bulion i za pomocą rózgi kuchennej mieszać aby nie powstały grudki. Podgrzewać aż zacznie bulgotać. Dodać ugotowany kalafior i zmiksować blenderem na gładki krem. Postawić ponownie na małym ogniu. W miseczce rozmieszać śmietankę z 2 żółtkami. Mieszając wlewać do zupy. Garnek zestawić z ognia. Na sam koniec dodać starty ser i mieszać aż się rozpuści. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kawałki kalafiora pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni na oliwie. Zupę podawać z plasterkami kalafiora, grzankami i posypaną natką pietruszki.
Smacznego!!!