5 minutowy chleb pełnoziarnisty, bez wyrastania
Jest to tak naprawdę najprostszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Wystarczy wrzucić wszystko do misy robota, który za nas wymiesza ciasto i przełożyć do formy. Nie trzeba czekać aż wyrośnie. Jest naprawdę pyszny i ekspresowy.
Składniki na foremkę 28x10cm:
250g mąki pszennej pełnoziarnistej typ1850
100 g mąki orkiszowej typ 1850
150 g mąki pszennej typ 550
40 g świeżych drożdży
450 ml letniej wody
30 g ziaren słonecznika
90 g pestek dyni
1 łyżeczka soli
30 ml octu jabłkowego
Dodatkowo:
ziarna do posypania chleba
Przygotowanie:
W letniej wodzie rozpuścić świeże drożdże. Do misy wlać wodę z drożdżami, dodać wszystkie mąki, ziarna, sól i ocet jabłkowy. Ciasto wyrabiać za pomocą haka przez 5 min. Ciasto będzie dość klejące ale takie ma być.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Posypać nasionami.
Formę z ciastem włożyć do zimnego piekarnika, następnie włączyć piekarnik na 200 stopni góra- dół. Chleb piec 60 minut. Po upieczeniu chleb od razu wyjąc z formy i studzić na kratce.
Przepis ten bierze udział w konkursie Durszlaka Manufaktura Wielkopolska.
W sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl możecie zrobić zakupy online i otrzymacie 10 % rabatu na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r
2 komentarze
Ewaaa
A da rade zrobić ten chleb przy drożdżach instant? Jak to zrobić? 🙂 z chęcią bym przetestowała ten chlebek, bo wyglada smakowicie 🙂
Hania
Czy świeże drożdże można zastąpić suchymi? Jeśli tak, to ile ich użyć?