Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów
Ta zupa w naszym domu to już prawie „coponiedziałkowa tradycja” bo zawsze po niedzieli zostaje rosół na którym ta zupa najlepiej smakuje. Proponuję podać ją z łyżką gęstej śmietany i mnóstwem posiekanych ziół.
Składniki:
1/2 szt cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1 średnia marchewka
1 puszka pomidorów krojonych
500ml bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
60ml śmietany kremówki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
sól
pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozpuścić masło klarowane, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulkę i zeszklić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażyć. Zdjąć garnek z ognia i dodać przyprawy: curry, kurkumę, paprykę i soczewicę czerwoną, całość wymieszać i chwilę podsmażyć. Wlać bulion drobiowy i gotować około 10 min aż soczewica będzie prawie miękka.
Następnie dodać pomidory z puszki i startą na grubych oczkach marchewkę. Wymieszać i gotować pod przykryciem przez kolejne 10 min.
Gotową zupę doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę kremówkę, wymieszać.
Podawać z kleksem gęstej śmietany i posypane natką pietruszki i bazylią.
*w przepisie użyte został produkty ze sklepu Kuchnie Świata
Smacznego!!!