Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Ta zupa w naszym domu to już prawie „coponiedziałkowa tradycja” bo zawsze po niedzieli zostaje rosół na którym ta zupa najlepiej smakuje. Proponuję podać ją z łyżką gęstej śmietany i mnóstwem posiekanych ziół. 

Składniki:

 1/2 szt cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1 średnia marchewka
1 puszka pomidorów krojonych
500ml bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki curry 
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
60ml śmietany kremówki 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
1 łyżka posiekanej bazylii
 sól
pieprz

Przygotowanie:

 W garnku rozpuścić masło klarowane, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulkę i zeszklić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażyć. Zdjąć garnek z ognia i dodać przyprawy: curry, kurkumę, paprykę i soczewicę czerwoną, całość wymieszać i chwilę podsmażyć. Wlać bulion drobiowy i gotować około 10 min aż soczewica będzie prawie miękka. 
Następnie dodać pomidory z puszki i startą na grubych oczkach marchewkę. Wymieszać i gotować pod przykryciem przez kolejne 10 min. 
Gotową zupę doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę kremówkę, wymieszać.
Podawać z kleksem gęstej śmietany i posypane natką pietruszki i bazylią.

*w przepisie użyte został produkty ze sklepu Kuchnie Świata
Smacznego!!!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!